Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bromskloss. Alliansregeringen tog bort ränte- och investeringsstöden 2007, vilket ledde till ett ras för byggandet av hyresrätter. Detta är en av flera bromsklossar för nya bostäder i bland annat Göteborg, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så får vi fler bostäder – trots en passiv regering

Fler och fler vill bo i Göteborg. Unga människor väljer Göteborg, vi har en stark motor i regionens näringsliv och spännande nya unga företag som etablerar sig. Ska vi lyckas behålla denna positiva trend krävs bra bostäder. Men den Moderatledda regeringens passiva bostadspolitik sätter käppar i hjulet för stadens utveckling, skriver Anneli Hulthén och Anna Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Unga tvingas bo kvar alltför länge hos föräldrar eller hoppa mellan tillfälliga boenden. Vi har landets mest attraktiva universitet med flest sökande – och varje terminsstart är det problem med studentbostäder. Vi kan inte ha det så.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bristen på bostäder både förvärrar sociala problem – och skapar nya, till exempel i samband med flyktingmottagningen. Näringslivet behöver rekrytera särskilda kompetenser – men finns det inte goda bostäder att erbjuda är det svårt.

Den rödgröna majoritetens mål om 2 000 nya bostäder i Göteborg i fjol uppnåddes inte. Det blev 1 702. Det är vi inte nöjda med.

Nyligen förklarade bostadsminister Stefan Attefall (KD) att regeringen tänker ”tvinga kommunerna att bygga fler bostäder”, i synnerhet i storstadsregionerna.

Rgeringen är flaskhalsen

Men det är inte kommunerna som är flaskhalsen i dag, åtminstone inte i Göteborg. Staden har färdiga detaljplaner för 7 500 bostäder som bara väntar på första spadtaget.

Två omständigheter bromsar. En är alla överklaganden. För närvarande är 1 200 nya bostäder i Göteborg överklagade och väntar i långbänk på domslut, bland annat från regeringen. Den rödgröna majoriteten tvingas också konstatera att Länsstyrelsen i Göteborg ligger i bottenskiktet när det gäller myndighetens egna handläggningstider.

Den andra omständigheten är att regeringen 2007 tog bort ränte- och investeringsstöden, vilket ledde till ett ras för byggandet av hyresrätter. Bostadsmarknaden är speciell såtillvida att glappet mellan köpkraftig efterfrågan och människors behov får socialt oacceptabla konsekvenser om inte den statliga bostadspolitiken fungerar. Gapet mellan befolkningsökning och nya bostäder har vidgats kraftigt under Reinfeldts år vid makten.

Stark kritik av EU

Nu senast fick Anders Borg stark kritik av EU-kommissionen för att inte göra tillräckligt för att främja byggandet av hyresrätter. Även kommunalråd Anders Ekegren (FP) i Solna framförde förra månaden stark kritik mot regeringens avsaknad av en heltäckande bostadspolitik.

Man kan även rikta kritik mot regeringen för passivitet om byggherrens ansvar för kvalitetssäkring och vita villkor längs hela kedjan av entreprenörer. Brister leder inte bara till byggfusk utan också till skatteflykt och missförhållanden på arbetsmarknaden.

Därtill är regeringen ovillig att göra en översyn av de orimliga överklagandeprocesserna.

Reinfeldt och Co har gjort det till ett mästerskap att skjuta över ansvaret för egen senfärdighet och misslyckanden på andra. Vi tänker inte tävla i den grenen och nöjer oss inte med att klaga på en passiv regering som slår dövörat till.

Sätta till alla klutar

Tvärtom, nu gäller det att sätta till alla klutar och finna nya vägar att klara vårt mål för byggandet, trots att vi saknar draghjälp av den statliga bostadspolitiken. Vi ser att det finns en hel del att göra.

Stadens allmännyttiga bostadsbolag kan göra mer. Vi kan till exempel pröva att importera färdiga lägenhetsmoduler för snabb montering. Vi kan tillåta högre hus som ger fler bostäder på samma yta. Vi kan driva på ombildning av vindar och andra utrymmen till lägenheter. Vi kan våga okonventionella vägar att komma igenom det snåriga regelverket.

Viktigast är att göra stadsdelar där det är enkelt att bygga attraktivare. Staden har program för 1 000 nya bostäder i Hammarkullen som inte finner byggare. Andra projekt som inte har varit lätta att sälja hem har i slutändan visat sig gå bra. Är kalkylerna för försiktiga? Vi tror dialogen med byggindustrin kan bli bättre om vi lägger manken till.

Vi ger oss inte. Målen för byggandet ska uppnås.

Anneli Hulthén (S)

kommunstyrelsens ordförande Göteborg

Anna Johansson (S)

ordförande socialdemokratiska parti-distriktet Göteborg