Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så får du kontroll över din pension – steg för steg

Pensionen är en viktig investering inför framtiden. Trots det väljer många att skjuta pensionssparandet framför sig – men det finns hjälp att få för den som tycker pensionen är obegriplig.

Din pension består oftast av tre delar. Du får allmän pension från staten och tjänstepension från jobbet – och du kan själv lägga till ett privat sparande. Varje år kommer ett orange kuvert från Pensionsmyndigheten på posten som innehåller ett årsbesked för din allmänna pension.

– Jag tror att man tycker det är tråkigt, svårt och något som händer långt fram, därför väljer många att skjuta det framför sig, säger Patric Nilson, försäljningschef på Länsförsäkringar. Det finns också en stor okunskap vilket gör att många inte tar tag i saken. Man kan också vara orolig att pensionen inte kommer att räcka. Allt detta gör att många stoppar huvudet i sanden och tänker att det löser sig längre fram.

För att snabbt få kontroll över din pension finns det några enkla råd att följa. Ett första steg är att öppna det orange kuvertet. Nästa steg är att på in på minpension.se – där du även får med tjänstepension och eventuellt privat sparande – för att få en överblick och en prognos på hur din framtida pension kommer att se ut. Genom ditt fackförbund kan du ta reda på hur du kan påverka din arbetsgivare när det kommer till tjänstepensionen, och fråga gärna dina kollegor hur de pensionssparar. Via din bank eller försäkringsbolag kan du få hjälp med rådgivning så att du får rätt sparande till rätt behov.

– Det är smart att ta hjälp av en kunnig rådgivare för att gå igenom pensionen. Vi tittar på hur det ser ut i dag och hur mycket du behöver spara för att nå upp till den siffran du önskar som pensionär. Till exempel vad innebär det om man vill ha samma lön som i dag, hur mycket behöver man då spara? Tillsammans med dig hittar vi ett bra förslag utifrån dina behov och önskemål, och reder ut det som kan kännas obegripligt. Länsförsäkringar har extra stort kundfokus, vi bryr oss om dig eftersom vi är helt kundägda, det finns alltså inga aktieägare som ska ha vinst.

Patric Nilson menar att det är lika bra att ta tag i pensionen direkt. Har man väl kommit över den tröskeln är det lättare att göra upp en plan inför framtiden.

– Det är viktigt för oss alla att ta ansvar för det som faktiskt är vår framtida lön. Det är egentligen inget sparande, det är lönen man ska ha som pensionär. Pensionen är inte obegriplig – men man måste våga öppna sitt orange kuvert. Det är inte svårt som man tror, det kan rentav vara ganska roligt.