Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så bygger vi framtidens hus

Göteborg växer som aldrig förr, och med det följer en hel del nybyggnation. Ledordet är: individuellt – och framtidens hus är både tillgängliga och annorlunda.

Centrala Göteborg ska fördubblas i antal bostäder och arbetsplatser inom de närmsta 30 åren, och såväl innerstad som ytterstad ska förtätas. Det innebär att staden kommer att få en annan stadsbild och en hel del nya fastigheter, men hur kommer de att se ut? Tina Persson, mäklare på Fastighetsbyrån menar att en signifikant trend i hur det byggs just nu är att husen i ett område inte ser likadana ut.
– Idag bygger vi blandade områden med olika stilar på husen, det ena huset är inte det andra likt. Jag tror att det hänger ihop med individualismen och att folk vill vara lite mer individuella idag. De flesta hus byggs dock med mellan fem och sju våningar.

En eventuell nackdel av att staden förtätas är att många lägenheter på lägre våningsplan blir mörkare när husen kommer närmare varandra.
– Man kan likna det vid hur man byggde förr när städerna var överbefolkade, som Gamla stan i Stockholm för att ta ett exempel. Att det blir tätare mellan husen kommer att leda till att efterfrågan på att bo högt upp ökar.

Även på insidan vill folk ha personliga och individuella boenden. När folk köper nyproduktion är det många som passar på att forma sin egen lägenhet efter egna särskilda behov.
– Det är viktigt för folk att kunna anpassa sitt boende, att ha möjlighet att ändra planlösningen genom att till exempel sätta upp eller ta ner en vägg.

Hon menar att folk även i allt högre utsträckning uppskattar möjligheterna att kunna göra tillval som golv eller ett kök som inte bara är ett standardkök. En trend som verkar hålla i sig är den med öppen planlösning, gärna mellan kök och vardagsrum.
– Många vill ha ett socialt hem och ha folk på middag, där man kan socialisera medan maten lagas. Dagens hus ska även vara tillgängliga, gärna ha balkong och det finns alltid hiss.

Kontakta din lokala mäklare här, att få reda på mer om hur man bygger i just ditt område.