Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så bygger du din altan själv

Sommar, sol och ledigt. Tre perfekta förutsättningar för att bygga en trivsam altan i trädgården som dessutom är en bra investering.

Det absolut bästa att renovera inför en försäljning är köket eller badrummet. Att passa på att göra det under sommaren är en bra lösning, eftersom man ofta är ute mycket och klarar sig bättre utan kök och toalett än under vinterhalvåret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men man kanske inte vill lägga ner hela sin ledighet på en stor renovering, då kan det vara en bra idé att satsa på ett mindre projekt, som att bygga en altan i trädgården.

– En altan i solläge kan höja bostadens värde med omkring 50 000 kronor, det är helt klart en bra investering, säger Joachim Carlstedt, mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg.

Här kommer några användbara tips för dig som vill sätta igång med altanbygget lagom till sommaren.

1) Placering och läge

Placeringen är viktig för att altanen ska bli en trivsam plats. Fundera kring i vilket läge du vill placera din altan, vilken sol vill du utnyttja? Morgon- eller kvällssol? Behövs insynsskydd mot grannarna eller kanske ett tak över altanen? Låt planeringen ta tid och skissa upp hur du tänker dig altanen.

2) Underlaget

Vilken grund altanen ska ha beror på underlaget. Är underlag mjukt eller vill ha lite höjd på din altan, behöver du gräva ner gjutna betongplintar. Är underlag stadigt räcker det vanligtvis med att lägga trädgårdsplattor som grund.

3) Träslag

När du bestämt dig för var altanen ska placeras väntar val av träslag. Ska det vara tryckimpregnerad furu, obehandlad furu eller kanske cederträ? Det tryckimpregnerade träet är billigast och håller bäst. Däremot innehåller det olika kemikalier och är inte särskilt miljövänligt. Cederträet är ett vanligt alternativ och står effektivt mot röta.
Besök en byggvarubutik och undersök vilket träslag du föredrar.

4) Bygglov och ROT-avdrag

Tänk på att det krävs bygglov för att bygga en altan som är mer än 60 centimeter hög och att en trappa ner från altanen ska förses med räcke om den har fler än tre trappsteg. En altan som är hopbyggd med bostadshuset räknas som en tillbyggnad och därför gäller ROT-avdragsreglerna. På Skatteverkets webb skatteverket.se finns mer information.

5) Verktyg

En altan kan kännas som ett stort och svårhanterligt projekt när det kommer till verktyg, men hemmasnickaren klarar sig bra med en skruvdragare, sticksåg och cirkelsåg. Ett tips är dock att inhandla en kap- och gersåg, det underlättar och ger snygga och raka snitt. 

Det finns mycket information och tips på nätet, gör bra research innan du sätter igång så undviker du de vanligaste nybörjarmissarna.