Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så blir vädret på julafton i Göteborg

Bing Crosbys dröm slår in – med stor säkerhet. Det blir en vit julafton i Göteborgsområdet.

Alla de stora nordiska vädertjänsterna är överens: Under natten mellan söndag och julafton drar ett rejält snöfall in från sydväst över hela södra Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är ett omfattande snöfallsområde, det kan bli upp emot fem centimeter i Göteborgsområdet, säger Per Holmberg, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Enligt Holmberg är det ingen risk för slask och blask i Västsverige, i alla fall inte under själva julafton.

- Den kyla vi har nu, med några minusgrader, består över julafton. Senare under julhelgen blir det ett omslag till mildare väder. Det är osäkert när värmen drar in men det kan ske redan på juldagen.

Både Foreca, SMHI, danska DMI och norska Yr gör samma bedömning om vädret de kommande fyra, fem dygnen.

- Väglaget för alla som ska resa bort över jul bör vara bra. Det blir inga nederbördsmängder att tala om under perioden fredag-söndag och vägarna är ganska torra, säger Per Holmberg.

Apropå vägarna så har trafikpolisen i Västra Götaland god beredskap under hela den kommande helgen.

- Vi är väl rustade och kommer att hålla oss på de större vägarna. Vi räknar inte med någon intensiv trafik under själva juldagarna. De stora resandeströmmarna äger nog rum under lördagen och söndagen, säger Lennart Hjelm, kommissarie vid trafikpolisen.

- För oss är det alltid bra när julafton infaller på en måndag. Det innebär ju också att annandagen, normalt en stor resdag, blir lugnare eftersom många tar ledigt under klämdagarna,

Det snöväder som förväntas lagom till julafton kan ställa till det på vägarna, tror Hjelm.

- Se till att din bil är vinterrustad, både utvändigt och invändigt. Det blir snabbt kallt inne i bilen och det blir stopp på vägen. Men förhoppningsvis har folk hunnit resa ifrån sig när snön kommer till jul.

Hjelms bästa tips till julbilisterna är de gamla klassikerna avstånd och hastighet.

Samma uppmaning ger Trafikverket som lagom till jul- och nyårshelgerna lagt upp en speciell vintertrafiksida på trafikverket.se.

- De kommande helgerna är bland de mest trafikintensiva under året. På vår sajt kan man få många och goda tips inför resan. Vi informerar också om läget på vägarna i realtid, där finns även en halkprognos, säger Jonas Bengtsson på Trafikverkets pressjour.

Även Bengtsson är tacksam för att det förväntade snöfallet kommer först på julafton.

- Då blir det inga större störningar, varken på vägarna eller på järnvägarna, under lördag och söndag, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.