Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så blir nya hyrorna på Pennygången

Hyresgästerna på Pennygången slipper chockhöjda hyror. En uppgörelse innebär hyreshöjningar med i snitt 14 procent.

Efter år av oro har hyresgästerna på Pennygången äntligen fått besked.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen har kommit överens om att hyrorna ska höjas med i genomsnitt 14 procent. För en lägenhet på 67 kvadratmeter betyder det 720 kronor per månad.

Hyreshöjningen kommer att tas ut i två steg. Hälften kommer när renoveringen är klar och andra hälften först ett år senare.

- Det har varit en lång process där vi stundtals haft väldigt olika åsikter, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

I april 2012 fick de boende på Pennygången chockbeskedet att hyrorna skulle höjas med 60 procent.

Stena Fastigheter planerade då för en omfattande renovering av de mer än 50 år gamla lägenheterna på Högsbohöjd i västra Göteborg.

Sedan dess har alla nyinflyttade hyresgäster fått så kallade rivningskontrakt. Tortalt rör det sig om cirka 200 av sammanlagt 771 lägenhetsinnehavare.

För tre veckor sedan blev det klart att Stena Fastigheter har tänkt om. Istället för en totalrenovering blir det mindre omfattande arbeten och alla rivningskontrakt kommer att omvandlas till förstahandskontrakt.

Den renovering som ska genomföras omfattar ombyggnad av badrummen samt målning av trapphus, rengöring av fasader, nya elstammar och förstärkt ventilation.

Carl Johan Bergström, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Västra Sverige, är nöjd:

- Det här är en bra uppgörelse. Det är en rimlig hyreshöjning och uppgörelsen omfattar hela Pennygången, säger han till tidningen Hem & Hyra.

Men han är medveten om att Hyresgästföreningen inte kan ta åt sig hela äran.

- Nätverket Pennygångens framtid har gjort enormt mycket. Jag är övertygad om att vi inte varit där vi är idag om det inte varit för dem. Men bägge parter har behövts. De drog igång detta men jag tror Hyresgästföreningen behövdes för att få ett avslut.

Pär Johansson, aktiv i nätverket Pennygångens framtid, ser uppgörelsen som resultatet av en lång och ihärdig kamp.

- Vi har just fått beskedet om hyreshöjningen. Nu måste vi samlas och fortsätta diskutera med många flera, säger han.

Det viktiga målet för nätverket har varit att alla hyresgäster på Pennygången ska kunna bo kvar efter en renovering.

- Fortfarande återstår att se om det blir så. Men visst ser vi överenskommelsen som en viktig delseger, säger Pär Johansson.

Fastighetschefen på Stena Fastigheter, Per Lindahl, säger till tidningen Hem & Hyra att han tycker det är skönt att man nu kan gå vidare.

- Vi är glada över att äntligen komma igång med renoveringen, vilket vi vet att många hyresgäster har väntat på, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.