Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så blir du av med svartmyror i bostaden

Som vanligt är vi människor inte de enda som uppskattar varmare väder. Svartmyrorna  letar just nu något ätbart i våra bostäder.

De flesta kan nog vara överens om att svartmyrorna inte är lika otrevliga skadedjur som vägglöss och råttor, men man vill kanske inte ha dem alldeles in på sig. De senaste veckornas värme och suget efter något sött väger dock tyngre än vad vi människor tycker – myrorna är här.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Om våren är sen för att sedan explodera får myrorna mer bråttom och det betyder extra mycket jobb för oss, säger Sven Jeppsson, skadedjursexpert på Anticimex.

Det enklaste sättet att slippa svartmyror är att hålla rent, främst efter allt som innehåller socker som till exempel spill av saft, läsk och kakor. Det första rådet Anticimex ger är att man ska försöka hitta myrsamhället och locka bort myrorna från huset med saft eller sirap. Bekämpningsmedel kommer längre ner på listan.

– Det går naturligtvis med Myrr eller en förgiftad betesstation, men vi tycker att myrorna gärna får finnas, de behöver ju inte dö. Om inte svartmyran fanns så hade vi till exempel inga blåsippor, det är de som står för pollineringen, säger Sven Jeppsson.

Fakta: Så blir du av med myrorna

Håll efter sött spill av socker, saft, läskedryck, kaksmulor samt djurfoder.

Bär ut sopor regelbundet, dammsug och våttorka ofta.

Gör det svårare för myrorna att hitta in genom att täta dörrlister och hål i väggar. Sätt upp nät för luftintag.

För att bli av med myrorna helt bör du försöka lokalisera själva boet som ofta ligger under plattor eller stenar. Locka bort myrorna med något sött, exempelvis saft, honung eller sirap.

Källa: Anticimex (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.