Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Så avslöjas din risk för hjärtinfarkt och stroke

En enkel ultraljudsundersökning kan avslöja ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Forskare har utvecklat en ny metod för att mäta handledens blodkärl.

– Vi har funnit att högfrekvent ultraljud registrerar även mycket tidiga, små väggförändringar i blodkärlen. I dag finns ingen liknande metod, säger Charlotte Eklund, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Hon berättar att forskargruppen i Göteborg var först i världen med att använda högfrekvent ultraljud för att undersöka hur möss utvecklade åderförkalkning. Sedan 2007 har metoden även testats på människor.

– Genom att hålla en ultraljudssändare vid handleden kan vi på någon minut få fram en detaljrik bild av blodkärlet och dess kärlvägg. Våra studier visar att graden av åderförkalkning i handledens kärl avspeglar hur hjärtats kranskärl ser ut.

– De kärlförändringar som vi upptäcker i handledens artärer är med andra ord en markör för en annalkande hjärt- och kärlsjukdom, säger Charlotte Eklund, som i fredags presenterade resultaten i en avhandling.

Eftersom hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor kan den nya metoden få stor betydelse. Tidig upptäckt av åderförkalkning innebär att vården genom att identifiera riskpatienter på sikt även kan förebygga hjärtinfarkt och stroke.

Forskarna har nu utvärderat data från 416 patienter som remitterats till sjukhus för bröstsmärta med misstanke om hjärtsjukdom. Nästa steg blir att använda metoden för att följa effekten av olika behandlingar.

För tillfället finns den avancerade ultraljudsapparaten på kardiologen vid SU.

– Förhoppningen är att fler sjukhus ska satsa på denna typ av utrustning för att undersöka riskgrupper, som exempelvis barn med övervikt och reumatiker, säger Charlotte Eklund, som också är biomedicinsk analytiker vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.