Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sätt punkt för kommunismen

Det får vara slut på mysandet med kommunismen nu. Vi hoppas att de politiska ungdomsförbunden till vänster protesterar lika högljutt när Kommunistiska Partiet hissar sina röda fanor som de gjorde när Sverigedemokraterna basunerade ut sina främlingsfientliga åsikter, skriver Max Sjöberg och Henrik Edin, Luf.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att motdemonstrationer var på tapeten under valåret 2014 kan få ha missat. Främst var det Sverigedemokraterna som blev mål för dessa, då de ansågs splittra samhället med sin människosyn och ha en unken historia. Detta fick tusentals människor att ge sig ut på gatorna och säga ifrån.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mest aktiva i demonstrerandet var de politiska ungdomsförbundet på vänsterkanten. Bland annat SSU, Grön Ungdom och Ung Vänster gick så långt att de konstaterade att Sverigedemokraterna i sig är ett odemokratiskt parti som inte får normaliseras. Det var med stolthet i blicken de stod på Götaplatsen under Sverigedemokraternas torgmöte och sa att de alltid skulle stå upp mot odemokratiska krafter.

Mörka krafter

Nu är åter mörka krafter på frammarsch i Göteborg. Ett parti som inte hymlar med att de vill omkullkasta vår demokrati, delar upp vårt samhälle i ett tydligt vi och dem och dessutom vill kraftigt inskränka människors möjlighet att röra sig över nationsgränser med vad de själva kallar stoppad arbetskraftsimport. Partiet som står för dessa människofientliga åsikter är Kommunistiska partiet. Vi hoppas att de politiska ungdomsförbunden till vänster protesterar lika högljutt när Kommunistiska Partiet hissar sina röda fanor som de gjorde när Sverigedemokraterna basunerade ut sina främlingsfientliga åsikter.

För kommunism är tyvärr inte en fin tanke som misslyckats i praktiken, det är en förtryckande ideologi som med våld vill ta makten. Redan under 1800-talets mitt gick socialdemokratin och kommunismen skilda vägar, då socialdemokraterna ville nå sitt mål genom politiska reformer medan kommunisterna ville göra revolution för att omvälva hela samhället. En ideologi som vill ha revolution är per definition också våldsbejakande eftersom de som står i vägen måste tvingas bort. Historiskt har dessa oliktänkande ofta sedan avrättats.

Ett hån mot demokratin

Det vore ett hån mot demokratin att påstå att kommunism är demokratiskt. Var än kommunism uppstått har äganderätten i princip utplånats, journalister fängslats, andra politiska partier förbjudits och människors rätt att tycka och tänka vad de vill kraftigt begränsats. Det går inte längre att gömma sig bakom att det nog aldrig varit "riktig" kommunism som prövats. Hur många gånger i rad kan en maträtt tillåtas förgifta och döda middagsgästerna innan man förstår att det är receptet det är fel på?

På Kommunistiska Partiets hemsida finns deras partiprogram. Där ser man tydligt att det är samma gamla recept de vill prova ännu en gång. Första meningen i partiprogrammet lyder Kommunistiska partiet är ett revolutionärt arbetarparti. Vårt mål är en fullständig omvandling av samhället. Vidare kan man läsa att de vill göra sig av med borgarklassen och under en övergångsperiod ersätta vår demokratiska stat med proletariatets revolutionära diktatur.

Det får vara slut på mysandet med kommunismen nu. Man ska kalla en spade för en spade, och när ett parti som står för en ideologi som har dödat fler människor än nazismen ger sig ut på första maj ska det inte kallas en kraft för arbetares rättigheter, utan för en kraft mot mänskliga rättigheter och demokrati. Om de politiska ungdomsförbunden på vänsterkanten menar allvar med att de står upp mot just detta så har de nu ett gyllene tillfälle att visa detta när Kommunistiska Partiet har manifestation klockan 15.00 på Kungstorget på första maj.

SSU:s senaste kongress avslutades med att dåvarande ordförande Gabriel Wikström i sitt tal varnade för just en odemokratisk utveckling som SSU aldrig kan acceptera och som vi alltid måste kämpa emot. Att ha hög moral och vilja agera när man upplever demokratin vara hotad är bra. Men väljer man att inte göra det när extremismen kommer från vänster blir det dubbelmoral. Och dubbelmoral är som bekant inte dubbelt så bra.

Max Sjöberg

distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Väst

Henrik Edin

kandiderar till ordförandeposten i Liberala ungdomsförbundet