Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Under onsdagen tog älgen igen sig bland de yppiga äppelträden.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Särö-älgen mätt och bakis

Den älgko som fastnade i en trädklyka på en villatomt på Särö misstänks ha festat till det. Djuret sov ruset av sig bland de yppiga äppelträden.

- De älskar äpplen. Har frukterna fått ligga och jäsa till sig på marken blir älgarna berusade, säger jägaren Ola Selin, som är naturguide på Kungajaktmuseet Älgens berg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Älgen upptäcktes uppe i ett träd på Gamla Kyrkstigen sent i tisdags kväll. Medan regnet öste ner försökte Per Johansson tillsammans med några andra grannar att såga loss älgen.

- Det började som ett bröl i regnet. Det såg otäckt ut. Jag trodde inte den skulle klara det först, berättar han.

Jägaren som tillkallats ville inte skjuta. Till slut kom räddningstjänsten till undsättning. Brandmännen kunde med hjälp av en kran befria älgen genom att vika ner trädet. Älgen föll ihop av utmattning och spenderade sedan natten i trädgården.

- Bortsett från ett sår på benet verkar hon ha klarat sig okej. Men vi var oroliga om hon skulle klara natten. Det var jobbigt med vädret och det kan ju vara inre blödningar, säger Per Johansson.

Älgen var under förmiddagen i går fortfarande kvar på platsen. Hon vankade omkring. Stod stilla och tittade på de rödgula äpplena som dinglade i vinden.

- Hon har varit lugn. Förmodligen är hon mätt och lite bakis. Behöver nog få vila lite, säger Per Johansson.

Enligt Ola Selin är älgar gottegrisar, som kan gå omvägar för att komma över sötsaker. De kan lukta sig till mogen fallfrukt på långt håll. Han tror att Särö-älgen, i sin iver att frossa äpplen, ställts sig på sina långa bakben och då fallit ner i trädklykan.

- En berusad älg har inte full koll på motoriken. De har inte sitt naturliga omdöme då, förklarar han.

Risken är att berusningen leder till aggressivitet.

- De tappar bedömningen och befinner sig i en miljö som de inte är vana vid. Då är anfall bästa försvar. Det är ändå vilda djur. Har de ingenstans att ta vägen springer de rakt på oss.

Ola Selin är glad att dramat slutade lyckligt och att jägaren inte sköt.

- Det är bättre att se till att inga människor är runt omkring, då går uppretade älgar iväg, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.