Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Säpo: Det handlar om terrorbrott

GP rapporterar vad som sägs vid den direktsända presskonferensen.

Anders Thornberg vid Säpo säger att Säkerhetspolisen från klockan 9 på söndagen tagit över ansvaret för förundersökningen. Den leds av chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Brottsrubriceringen är tills vidare misstänkt terroristbrott, säger Thornberg.

Säpo anser inte att hotbilden ökat med anledning av det inträffade men att detta kontinuerligt bör omprövas. Säpo ser för närvarande inte någon koppling mellan gårdagens händelser och bombhoten mot Nordstan i Göteborg tidigare under hösten.

Säpo överväger att under dagen kalla in Samverkansrådet mot terrorism i utredningsarbetet. Där ingår bland andra åklagare, rikskriminalpolisen och försvarsmakten.

Polisen anser att utredningsläget är tillfredställande men vill inte gå in på detaljer. Spår är säkrade och polisen har vittnesuppgifter.

Polisen avvaktar med att gå ut med identiteten på den döde mannen med hänvisning till att anhöriga inte är underrättade. Det kan enligt Säkerhetspolisen finnas en koppling mellan den döde mannen och den bil som brann på Drottninggatan.

Stockholmspolisen tar emot tips via telefon 114 14 om händelserna på Drottninggatan och Bryggargatan. Polisen ökar också sin närvaro ute i Stockholm under söndagen och det är möjligt för allmänheten att också den vägen förmedla tips och information.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.