Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Säpo: 200 extremister i landet

Det finns cirka 200 extrema islamister i Sverige, hävdar Säkerhetspolisen, Säpo enligt Aftonbladet.

Säpos kartläggning av islamister i Sverige visar att det finns närmare 200 extremister. Det ska en person "med insyn" ha sagt till Aftonbladet dagen innan Säporapporten överlämnas till regeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Källan säger också att 70 till 80 procent av dessa ska ingå i våldsbejakande nätverk och att resten ska vara enstöringar med kontakter utomlands.

Säpo fick i våras uppdraget av regeringen att kartlägga "våldsbejakande islamistisk extremism".

Flera medier rapporterar på tisdagen om kopplingar mellan bombmannen Taimour Abdulwahab och al-Qaida i Irak. Sambandet ska finnas i att bombmannen på den ljudfil som skickades innan dådet talar om "Islamiska staten".

Islamiska staten är känd som en våldsam underavdelning till al-Qaida i Irak.

Säpo är forsatt förtegna om utredningen och vill inte kommentera om de kopplar Abdulwahab till al-Qaida eller inte.

Sedan december förra året får Säpo inte längre beställa spaning från FRA. Däremot får Säkerhetspolisen fortfarande ta emot information från FRA. Hade FRA alltså fått fram information om ett planerat terrordåd i Stockholm, så hade Säpo fått den informationen.

Frågan många i dag ställer sig är om begränsningarna för Säpo i den nya FRA-lagen är en orsak till att självmordsbombaren var helt okänd för säkerhetspolisen.

– Vi har behov av signalspaning. Men om det hade hjälpt i det här fallet vet vi inte, det blir bara spekulationer. Det får vi se i utredningen, säger pressekreterare Sofia Oliv.

Samtidigt fortsätter den tekniska undersökningen av bombplatsen i centrala Stockholm.

Bara en del av de sprängämnen som mannen hade med sig detonerade. Det gör det lättare att identifiera beståndsdelar, konstruktion och ursprung, vilket kan ge viktiga ledtrådar i kartläggningen av var den 28-årige trebarnspappan fick inspiration och hämtade sina bombkunskaper.

Sverige får nu hjälp från USA:s federala polis FBI, som skickat hit en grupp på sju bombexperter. Det uppger Anna Maria Böök på Säpo.

Justitieministern Beatrice Ask välkomnar detta och säger till TT att det är oerhört värdefullt för ett litet land som Sverige, som inte har all expertis.

Fortfarande finns fler poliser ute på gatorna i Stockholm.

– Extrapersonalen gör att folk blir lugnare, säger Almquist.

På Åhléns på Drottninggatan, dit polisen uppgav att bombmannen kunde ha varit på väg, har man haft fortlöpande information till personalen.

– Det är lite extra oro men vi har pratat med dem som känner så och berättat att det inte föreligger någon extra säkerhetsrisk. Vi har säkerhetspersonal på plats som har uppmanats att vara extra observant, säger Carina Kampe, vikarierande informationschef.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.