Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

President Andrzej Duda och Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sänkt tonläge kring Polen i EU

De hårda orden kring Polen ersattes av en allt större önskan om dialog och samförstånd när debatten nådde EU-parlamentet. Oroa er inte för oss, hälsar Polens premiärminister.
-Frihet, jämlikhet och rättvisa är värderingar som vårt land är byggt på, lovade premiärminister Beata Szydlo när hon på tisdagseftermiddagen tog till orda i EU-parlamentets diskussion om utvecklingen i Polen.

Debatten har kommit till efter växande oro över att Szydlos nya nationalkonservativa regering håller på att skaffa sig alltför stor makt över landets författningsdomstol och den statliga radion och televisionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men så är det inte alls, försvarade sig Szydlo i Strasbourg.

-Författningsdomstolen i Polen är en väldigt stark institution och den fungerar bra. Den fortsätter sitt arbete. De förändringar som vi har genomfört . . . motsvarar EU-standard och skiljer sig inte från andra länder. . . Vad vi har försökt göra är att återställa jämbördighet, hävdade premiärministern bland annat.

Stillsam debatt

Szydlos bad om dialog och samförstånd och belönades överlag med återhållsamhet i debatten.

Till och med Guy Verhofstadt, belgisk gruppledare för den liberala partigruppen Alde, lade för en gångs skull band på sig själv.

Om än med en viss varning.

-Ni och ert parti vann valet. Ni fick ett starkt mandat. Det måste vi respektera. Så fungerar det i en demokrati. . . Men poängen är, och vad som oroar oss, är att ni använder den här stora majoriteten till att montera ned det kontrollerande systemet i ert land, sade Verhofstadt.

Vill ha Nato-bas

Oron över åtgärderna har fått EU-kommissionen att för första gången dra igång sin nya process för att granska att rättsstatsprinciperna följs i ett medlemsland. Inledningsvis består processen av en dialog där kommissionen och den polska regeringen tillsammans ska reda ut vad som skett.

Parallellt med Szydlos besök i Strasbourg har Polens president Andrzej Duda varit i Bryssel för att bland andra träffa Nato-chefen Jens Stoltenberg.

En fast Nato-bas på polsk mark står högt upp på den nya polska regeringens önskelista och åtminstone ett halvt löfte fick Duda till svar, inför årets stora Nato-toppmöte i Warszawa i juni.

-Jag är säker på att efter Warszawa-mötet så kommer vi att se mer Nato i Polen än någonsin förut, sade Stoltenberg i måndags.