Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkerhet, ett ständigt aktuellt ämne – Har du rutiner för den?

Mitt i en pandemi blir säkerhetsfrågorna mer aktuella än någonsin. Många verksamheter och myndigheter har behövt krishantera konstant sedan mars i fjol. Någon som vill skapa trygga miljöer och hjälper verksamheter med sitt säkerhetsarbete är Ann-Sofie Ljungfelt, CPP, som driver Ekfelt Management.

Hur ofta tänker du på din säkerhet, i publika och privata situationer? Någon som gör det ofta är Ann-Sofie Ljungfelt, CPP (Certified Protection Proffessional). Med sin verksamhet Ekfelt Management utbildar hon företagsledning och personal, samt arbetar löpande med det strategiska säkerhetsarbetet inom verksamheten. Företaget hjälper även bostadsrättsföreningar med sina säkerhetsrutiner.

– Bostadsrättsföreningar har ett mycket större säkerhetsansvar än vad många styrelser är medvetna om, säger Ann-Sofie Ljungfelt.

– Vad händer om de skulle bli av med strömmen i flera dagar, eller om det börjar brinna? Här hjälper vi till och skapar rutiner och skräddarsyr utbildningen efter föreningens behov, fortsätter hon.

Högre krav på säkerhet i dag

I dag jobbar allt fler verksamheter aktivt med att ta fram handlingsplaner och strategier för att skapa säkra miljöer. Något Ann-Sofie Ljungfelt märkt av under sina många år som verksam i branschen. 

– För 30 år sedan diskuterades säkerhet inte alls på samma sätt som i dag. I dag förbereder sig organisationer och verksamheter på ett helt annat sätt. Se bara på broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, när den kom ut skrattade vi, det skulle vi inte göra i dag.

Första hjälpen för psykisk ohälsa

En ny utbildning Ekfelt Management erbjuder är första hjälpen för psykisk ohälsa. En utbildning som är högst aktuell i och med rådande pandemi, och den psykiska ohälsan som ökat i spåren av den. Här får personal som möter personer dagligen lära sig upptäcka tecken på ohälsa och hantera olika krissituationer.

– Vi började prata om en sådan här utbildning redan innan pandemin, just hur man kan se signaler på att någon mår dåligt och hjälpa en person innan det är försent.

Vad betyder säkerhet för dig?

Ekfelt Management jobbar med flera köpcentrum runt om i Sverige, och hjälper till med det strategiska säkerhetsarbetet. Just nu innebär det att ständigt uppdatera säkerhetsrutinerna efter nya restriktioner och rekommendationer som kommer från myndigheterna.

– Regelverken förändras så fort nu, vi hjälper våra kunder att löpande anpassa sina rutiner och handlingsplaner.

Säkerheten går inte att sätta på paus. I en publik miljö handlar säkerhet till stor del om att du som privatperson ska kunna känna dig trygg om en otrygg situation uppstår. Uppnår vi det - då har vi kommit långt i vårt säkerhetsarbete, avslutar Ann-Sofie Ljungfelt