Marcus Berg jublar efter sitt 2-0-mål.

Sömnpiller när Sverige vann kvalpremiären

|

Låt oss börja med det bästa:

* Zlatan Ibrahimovic passning på övertid till Marcus Bergs 2–0-mål. Den långe svensken var till vänster utanför straffområdet och väntade och väntade och när Berg kom springande kom den stenhårda passningen. Det var bara att raka in segermålet.

Det var ett par år sedan Marcus Berg nätade i landslaget.

- Det var skönt, jag var på rätt plats och det var en bra passning av Zlatan. Det är alltid skönt att göra mål, sa den före detta IFK-aren till TV4.

* Sverige vann och tog tre nödvändiga poäng i VM-kvalet. Och Rasmus Elm fick göra ett mål.

Annars var det om vi ska vara ärliga 80–85 minuter jämngrå tristess mellan Sverige och Kazakstan. Visst fanns en del enskilda prestationer och ögonblick som var bra, men helheten skapar oro.

TV4 borde drabbats av tittarfall efter första halvlek. Den svenska insatsen var sammantaget ingen munter upplevelse. Långsamt bolltempo, dåliga mottagningar och passningar och inte heller motståndaren hade något att erbjuda.

Det är lätt att vara kritisk mot många spelare. Johan Elmander är en som alltid springer och sliter, nu såg han oftast frustrerad och irriterad ut.

Elmander har, vilket han själv är medveten om, efter sin skada inte kommit tillbaka till vårens form. Han behövs på hög nivå, annars tappar Sverige fart och spets i anfallsspelet.

I första halvlek kunde klara målchanser räknas till noll, eller en halv. Den mest upphetsande händelsen – innan 1–0 – bjöd Johan Elmander på när han körde över Sergej Ostapenko och fick en varning. Onödigt, och kapten Zlatan fick ett gult kort för snack.

Ljuspunkten i första halvleken var Rasmus Elms 1–0 i 37:e minuten på volley. Annars var det många svenska spelare som tvingades till självrannsakan i pausen. Inte ens pålitlige Sebastian Larsson lyckades leverera något av värde.

- Vi spelade i alla fall koncentrerat bakåt, sa han till TV4, i jakten på något positivt.

Andra halvleken blev aningen bättre utan att vara bra. Ibrahimovic var bäste svensk och kanske borde han ha satt nicken efter Sebastian Larssons vältajmade inlägg.

- Vi kom inte till som vi önskat, det var för många enkla feltouch, var Erik Hamréns analys.