Så vill politikerna stoppa spritbussarna

ANNONS
|

Åsikterna går isär om hur kommunen kan ingripa mot spritbussarna som går i skytteltrafik mellan Göteborg och den tyska gränsstaden Burg. Ett valår som detta märks en tydlig skiljelinje mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

Hampus Magnusson (M) ser mycket allvarligt på problemet och anser att kommunen bör agera.

- Vi har ett tydligt ansvar för våra ungdomar, säger han.

Som ett första steg tänker Hampus Magnusson se till att frågan om spritbussar tas upp på Sociala resursnämndens möte nu på onsdag. Han föreslår också att Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet får i uppdrag att ge en bild över situationen.

- Då kan vi få reda på vad vi kan göra nu och vad vi kan göra framåt, säger han.

ANNONS

Dario Espiga (S) är kommunalråd med ansvar för sociala frågor. Tvärtemot Hampus Magnusson anser han att spritbussarna helt och hållet är en polisiär angelägenhet.

Som kommunpolitiker ser han inte vad han kan göra. I stället bör frågan behandlas på nationell nivå, menar Dario Espiga, som pekar på att lagförändringar kan bli nödvändiga för att få en förändring på sikt.

- Det är ingen nämnd som har detta uppdrag. Kommunen kan inte skicka fältassistenter till spritbussarna. Det är ett svårt arbete som innebär spaningsinsatser som bara polisen kan göra, säger han.

David Lega (KD) är engagerad i frågor om illegal alkoholhantering. Han tror inte att det går att stoppa spritbussarnas framfart i Göteborg.

- De kommer bara att flytta runt sin verksamhet, säger David Lega (KD).

Han tycker att polisen borde följa bussarna från ställe till ställe och på så sätt försöka begränsa verksamheten.

- Men tyvärr har enormt mycket av polisens resurser de senaste åren gått till skjutningar och gängkriminalitet. Resurser har saknats

för andra områden, säger David Lega.

Hur kan du som politiker göra något?

- Det är fruktansvärt och inte acceptabelt. Men man kan inte titta på en enskild händelse, utan vi måste se på problemet i stort och på lång sikt. Vi kan inte bara släcka bränder, säger David Lega.

ANNONS

Men om ingen släcker bränder, vad händer då?

- Det är jätteilla, men jag tycker att skjutningarna måste gå före för polisen. När det finns större bränder att släcka måste de släckas först.

Det långsiktiga arbetet som David Lega pekar på är att få unga att känna tillhörighet och gemenskap. Det kan till exempel handla om hans hjärtefråga: att satsa på föreningslivet.

Hampus Magnusson (M) tycker att man kan lära av hur man arbetade med Stigs center för ett par år sedan. För att få bort den illegala alkoholförsäljningen vid lastbilsparkeringen i Backa krävdes en gemensam insats från polis, fastighetsägare och kommunen.

- Det blev krångligare både för de som köpte och de som sålde. Så kanske man också kan arbeta mot spritbussarna, säger han.

ANNONS