Demokraternas Henrik Munck, Veronica Öjeskär, partiledaren Martin Wannholt och Jahja Zeqiraj.
Demokraternas Henrik Munck, Veronica Öjeskär, partiledaren Martin Wannholt och Jahja Zeqiraj. Bild: Robin Aron

Så vill Demokraterna rita om Göteborg

Det är bara månader kvar till valet och Demokraterna åtnjuter ett starkt stöd i opinionen. Men vilken politik vill de egentligen bedriva?
– Man kan säga att de har en populistisk framtoning, säger GP:s valexpert Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Enligt GP/Sifos senaste mätning har Demokraterna ett stöd på 15.7 procent. Partiet skulle alltså kunna vara bland de tre största efter valet.

Men med månader kvar till valet är det fortfarande oklart vilken politik som man vill bedriva.

Så vad är det väljarna kommer att lägga sin röst på? GP reder ut några utav förslagen:

• Demokraterna vill skjuta till pengar till polisen för att anställa 300 civilanställda. Dessa ska verka under polisens befäl, och ska även få ta del av en polis status och befogenheter. Sammantaget ska satsningen kosta 2 miljarder kronor över fyra år.

ANNONS

Hur ska ni finansiera detta?

– De här pengarna ska tas från försäljning av tomträtter. Det är investeringsmedel som omfördelas till det här. Om vi sålde alltihopa i morgon skulle vi ha 19 miljarder, det finns ett sådant tillgängligt värde, säger partiledaren Martin Wannholt.

Vad händer om ni inte lyckas sälja tomträtterna?

– Jag har suttit i fastighetsnämnden under förra mandatperioden, jag vet att det finns mängder som vill köpa. Sedan ska vi ju försöka få staten att betala tillbaka allt detta, det är ju göteborgarnas pengar.

Hur ska ni få staten att betala för en kommunal satsning, det är väl inte deras ansvar?

– Vi skickar fakturan till dem, notan kommer att gå till finansdepartementet. De kommer ha jättesvårt att försvara sig om de säger nej. De står ju i en valrörelse och lovar 10 000 nya poliser, vi går ju bara före och löser det här för att de är långsamma.

– Vi ska inte behöva utgå från att de säger nej, utan vi utgår från att nästa regering vill ha ett välfungerande Göteborg, Sveriges andra största stad, påpekar partikollegan Henrik Munck.

LÄS MER:GP/Sifo: Demokraterna lika stora som Socialdemokraterna

Vill ha två lärare i varje klassrum

• En annan storsatsning man vill göra är på grundskolan. Det handlar delvis om att införa ett tvålärarsystem i alla teoretiska ämnen på samtliga skolor. Detta väntas kosta uppåt en miljard kronor årligen.

ANNONS

Det finns i dag 186 grundskolor i Göteborg, det låter som väldigt många lärare och väldigt mycket pengar?

– Detta är ett skarpt förslag och då är det klart att man måste ha resurser. Vi kommer att göra den största omfördelning som någon enskild kommun någonsin gjort.

Var kommer pengarna ifrån?

– Skarpa besparingsförslag. Vi tar bort en stor del av stadens kommunikatörer, vi tar bort väldigt många människor som i dag gör onödiga rapporter och handlingsprogram i våra förvaltningar, vi lägger ner olönsamma verksamheter som Business Region Göteborg (BRG) som kostar 50 miljoner årligen. Vi vill också halvera antalet politiker i Göteborg, säger Martin Wannholt.

Du pratar om att kapa tjänster, dessa personer har väl någon sorts anställningstrygghet?

– Så här enkelt är det, vi kommer att följa alla lagar. När vi stänger verksamheter så kommer vi att följa vanliga uppsägningsavtal. Sedan går det ju inte att över en natt få tag på lärare och resurser, det sker successivt. Givetvis kan man inte runda lagar, men omställningar går smidigt om man är öppen och rak.

LÄS MER:Näst störst – ändå vet vi nästan inget om Demokraterna

Vill skära ner på politiken

• En annan sak man vill genomföra är att skära ner ordentligt på antalet politiker och politiska tjänstemän. Detta väntar man sig ska spara in drygt 75 miljoner kronor årligen.

ANNONS

Hur ska det här gå till?

– Vi ska naturligtvis inte ha någon intraservicenämnd. Du kan ju inte ha politiker helt utan utbildning och kunskap som ska sitta och upphandla miljardbelopp på IT-sidan. Vi har 40 stycken politiska sekreterare i kommunhuset som vi kan sparka, gå ner en fredag klockan 13 och se hur många som är kvar och jobbar.

De fyller väl en viktig funktion för politikerna?

– Jag har inte haft en enda, och det har gått ganska bra den här mandatperioden eller hur? Det är 200 miljoner kronor man sparar på en mandatperiod bara där, jag har räknat på det.

– Dina frågor besvaras när vi presenterar vår budget i juni, vi kommer att redovisa varje enskild krona i detalj.

LÄS MER:Så vände Wannholt Göteborgspolitiken upp och ned

Statsvetaren: "En populistisk framtoning"

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Enligt honom är det oklart om det finns någon konsekvensanalys bakom det man vill driva.

– Komplicerade frågor görs enkla. Det saknas konsekvenser för vad som händer om man sparkar kommunikatörerna, eller lägger ner BRG. Frågan är om det ens är möjligt? Konkretionen blir väldigt lös i kanten.

Samtidigt påpekar han att det inte är ovanligt under valrörelser att även stora partierna kommer med förslag som saknar konkretion.

ANNONS

– Man får inte bli alldeles för hård mot Demokraterna heller, även de etablerade partierna är ibland inte särskilt tydliga, det kan handla att pröva sex timmars arbetsdag eller miljardsatsa på något område, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS