Så undviker du giftsvamp

ANNONS
|

Caroline Karlsson: Nu har jag Magnus Neuendorf, svampexpert bredvid mig i GP-huset. Han är redo att svara på era frågor. Välkommen Magnus!

Magnus Neuendorf: Hej på er! Jag är beredd att svara på era frågor!

Malin: Hej, jag har hört att det går att koka bort giftet, kan man göra det med alla giftiga svampar?

Magnus Neuendorf: Nej, det går inte att koka bort giftet när det gäller de dödliga vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och toppig giftspindling. Stenmurkla förväller man 2 gånger 5 minuter i rikligt med vatten som slås bort. Man byter alltså vatten två gånger. Så var det förr. Nu tror man att en del av giftet finns kvar ändå. Därför kommer den att betraktas som en giftsvamp som inte ska ätas.

ANNONS

Niclas: Vad ska jag göra om jag ätit giftsvamp?

Magnus Neuendorf: Ta kontakt med läkare direkt. Ta gärna med om det finns rester så man kan identifiera svampen om du inte vet vad den heter.

Ola: Hej Magnus! Vilken är vår giftigaste svamp? Hur giftig är den i jämförelse mot världens giftigaste?

Magnus Neuendorf: Våra giftigaste är vit- och lömsk flugsvamp och toppig giftspindling. De är dödligt giftiga om man inte kommer under läkarvård. Obehandlad förgiftning av vit flugsvamp är dödlig till 50 procent. Men man brukar säga att en halv utvuxen bit flugsvamp räcker för att man ska dö. Vad som är giftigast i världen känner jag inte till. Det räcker med att om de är dödligt giftiga så är de det.

Jonas: Sillkremla skall vara så god, men den ser läskigt lik ut röd flugsvamp ibland. Hur kan man vara 100% säker?

Magnus Neuendorf: Sillkremlan när den torkar får den en speciell doft, som om man luktar i en silltunna eller skaldjur. Den har inga hylleplättar på hatten, alltså inga vita fläckar. Sedan har den inte någon ring och den är inte uppsvälld vid fotbasen.

Magnus Neuendorf: Tillägg: En annan karaktär på sillkremlan är om man tummer på foten blir det brunt efter en liten stund.

ANNONS

Marie: Behöver man slänga all svamp i korgen om man råkat få med en svamp som är giftig?

Magnus Neuendorf: Hej Marie. Nej, det behöver man inte. Man kan plocka bort dem som ligger närmast och varit i kontakt med den giftiga svampen. Är den giftiga svampen hel och intakt får man bort allt, men jag tror inte att det är så farligt med några enstaka sporer heller.

Marie: Är det riskfritt att plocka soppar?

Magnus Neuendorf: Hej Marie. Nej, det är det inte. Om man ska vara på den säkra sidan ska man undvika dem med skära porer. Det finns de med röda porer som man också kan undvika. Det är den så kallade djävulsoppen, men den är väldigt sällsynt på det svenska fastlandet. Man hittar den på Gotland och andra kalkrika områden. Man mår illa om man äter den. Det går över efter cirka ett dyng.

Jonas: Det verkar vara gott om falsk kantarell/narrkantarell i markerna nu, men jag har inte förstått om den är helt ofarlig eller bara smakar illa?

Magnus Neuendorf: Hej Jonas. Den är mycket vanligt nu och den smakar inte illa, men har nog ingen smak alls utan är menlös i smaken och lite seg. Den betraktas som oätlig. Den är släkt med pluggskivlingen som innehåler ett kraftigt, okänt gift. DÄrför avråder man från att plocka den, men det finns inga kända förgiftningsfall med falsk kantarell.

ANNONS

Emma: Hej Magnus, Vad tycker/tror du om årets svamp - är det mycket svamp i våra skogar i år?

Magnus Neuendorf: Hej Emma. Ja, det är mycket svamp. I alla fall av vissa arter. Extremt mycket Karl Johan och soppar överhuvudtaget. Liksom granblodriskan, en mycket fin matsvamp. Mjölskivling, en liten vit svamp som man ska vara bombsäker på. Den kan förväxlas med små giftiga trattskivlingar. Sedan har jag aldrig sett sådana enorma mängder brun flugsvamp. Men den är en giftig svamp som man itne ska plocka. Den gula kantarellen är dock ovanligt sällsynt just nu.

EmHå: Fråga till svampexperten: Stensopp med flera andra soppar är ofta infesterade av små gula och vita larver, enbart några mm i storlek. Hur får man effektivast bort dessa ur svampen? Har hört om frysning, saltvattenbad och torkning, vilken metod är bäst?

Magnus Neuendorf: Hej EmHå. Om svampen är kraftigt angripen så ska man kasseras den. Larverns avskrädesprodukter kan vara giftiga så man får ont i magen och bli illamående.Om det bara är lite angrepp är det bästa att torka dem. Skär svampen i halvcentimeter korta skivor, då kryper larverna ur.

Kerstin: Jag är mer rädd för ormar än för giftiga svampar. De trivs ju bra i snåren där svampar finns. Har du själv blivit biten av någon orm?

ANNONS

Magnus Neuendorf: Hej Kerstin. Nej, jag har aldirg blivit ormiten och nu på hösten är det väldigt ovanligt att man ser ormar. Jag har aldrig hört talas om att det är något problem i samband med svampplockning på hösten. Man kan ha stövlar på sig för att gardera sig.

Frida: Hej! Jag känner mig lite förvirrad när det gäller tegelsopp, på de flesta ställen står det att det är en bra matsvamp men på några få ställen har jag läst att den kan vara svagt giftig o måste tillagas under lång tid för att vara säker. Vad är det som gäller?

Magnus Neuendorf: Hej Frida. Den heter tegelröd björksopp och tillhör gruppen strävsoppar som finns i 20-30-tal arter. Alla är ätliga och innehåller inga gifter. Sedan är det så att en person kan vara känslig emot en svamp och reagera. Nä rman äter en ny sorts svamp första gången så kan man äta lite lagom och kolla hur man reagerar. Svamp är svårsmält mat. Ju längre den får puttra, desto bättre är det för magen. Framför allt när det gäller barn ska man tänka på att de har känsliga magar. Svamp som råkost rekommenderar man inte längre på grund av att det rä svårsmält.

ANNONS

Pelle: Din favoritsvamp?

Magnus Neuendorf: Hej Pelle. Det finns flera favoriter, men en av de absolut finaste är stolt fjällsivling som tyvärr håller på att bli lite ovanlig. Det är en typisk ängssvamp, men mår som många ängssvampar illa av konstgödsel. Den kan bli stor, 20-25 cm i diamter. Den skär man i tårtbitar och steker i salt och smör så den blir lagom rostbrun. Den har en härlig arom! Den långa hårda foten kan man torka och mortla som ett svamppulver som man kan ha i sås.

Kent: Hej! Borde det finnas en licens för svampförsäljare?

Magnus Neuendorf: Hej Kent. Vi kanske skulle ha som i Finland. Där har man licensierade svampplockare och de får inte plocka några vita svampar.

Eva: Går det att förväxla karl johan med någon giftig svamp?

Magnus Neuendorf: Hej Eva. Om man kan lite om svamp är det svårt. Man kan förväxla ung karl johan med ung gallsopp. Den är inte giftig, men den smakar illa. Men den siljer sig från karl johan genom att den har ett ådernät uppepå foten som är svart. Högst upp på foten mot hatten. Karl johan har också ett ådernät, men det är vitt. Rätt snart blir porlagret hos gallsoppen rosa medan karl johan blir gult och så småningom olivgrönt. Men när de är unga är alltså porlagret grått på båda.

ANNONS

Karl: Vilken är den mest illaluktande svampen?

Magnus Neuendorf: Hej Karl. Det bör vara stinksvamp, den som även kallas liksvamp. Det är den enda svamp som är besvärande. Får man den i trädgården är det inte så trevligt att sitta ute. Men får plocka bort dem när de är unga, när man kallar dem häxägg.

Kerstin: Har du plockat svamp i andra världsdelar och hur var det i så fall?

Magnus Neuendorf: Hej Kerstin. Det har jag inte gjort. Jag har samlat några vedsvampar i tropiska områden. De växer på ved, små tickor. Däremot har jag sett självlysande svampar i gula och gröna färger på Borneo. Vi gick hem genom kolmörkret och såg svamparna lysa, hela hattsvampar.

Leif: Hej Nämn en skog med mycket svamp i.

Magnus Neuendorf: Just nu kan man nog åka vartsom helst. Jag var ute på Hisingen, längsNordre älv. Betesmarker finns mycket karl ohan och kremlor. Inga kantareller dock. Barrskogar in mot Landvetter där är det mycekt karl johan och blodriskor. Bland annat. Men inga gula kantareller där heller. Och inga trattkantareller. De har inte kommit igång ännu.

Karl: Ska man lita på svampplockare som kommer ut ur skogen och säger att det bara är massa fästingar inne i skogen när man frågar om de hittat nån svamp?

ANNONS

Magnus Neuendorf: Hej Karl. Det är nog mest för att sydda sina svampmarker...

Albin: Borde Sverige satsa mer på svampodling?

Magnus Neuendorf: Man odlar champinjoner och ostronskivling och det finns några til som man skulel kunna odla. Men när det gälelr kantareller, riskor, kremlor, soppar är de i stort sett omöjliga att odla. Det är svampar som lever ihop med träd så deras mysel är förbundet med trädens rötter. Svampen får alla sina kolhydrater från träden. Socker som har bildats i bladen och abrren och punpas ner. Den föreningen är nästan omöjlig att fixa i odling. Medan champinjonen lever av dött organiskt material så man kan odla den på gammal gödsel. Ostronskivlingen på halm.

Albin: Vad heter svampen som ryker när man smäller den

Magnus Neuendorf: Hej Albi. De är röksvamp och det finns många arter. Det som ryker i väg är sporer. De flesta går att äta när de är unga och helt vita rakt igenom. Så fort de börjar gulna är det kört. Då ska man itne ta dem. På HIsingen finns flera områden där det växer jätteröksvamp, två till tre gånger så stora som en fotboll. Dem kan man äta. Tyvrr blir de inte så bra om man konserverar dem. Bör ätas färska!

ANNONS

Patrik: Finns det nån anledning att inte trampa sönder misstänkta giftsvampar t.ex. längs med en stig där det kan gå barn?

Magnus Neuendorf: Hej Patrik. Enligt min uppfattning är det viktigare att man har kontroll på barnen än på svamparna. Många giftsvampar är väldigt vackra och dekorativa där de står. I ställe tkan man lära barnen att man blir sjuk av vissa svampar. Även om de stoppar i sig små gräsmattesvampar kan de få ont i magen. Så länge de inte kan klara ut med att förstå vilka man inte kan äta får man ha barnen under uppsikt!

Albin: Vilka svampar röker dem som tar svampdroger?

Magnus Neuendorf: Det finns några stycken varav några finns i Sverige.

Johan: Tack för många bra svar. När sticker du ut i skogen igen? Är det bästa tiden nu?

Magnus Neuendorf: Hej Johan! Nu är bästa tiden! Man kan komma hem med en full korg av soppar av oliak lag efter bara en timme. Kremlorna kommer nu! Jag är ute några gåner i veckan och plockar. Nu har jag fyllt förrådet med torkad karl johan. Jag har inte plats för mera.

Magnus Neuendorf: Ett litet tips: Det är mycket gott med blandsvamp. Men då ska man inte blanda in champinjoner, det tar bort den fina smaken. Och bara en enstaka gul kantarell så de inte tar över. Man kan blanda blodriska, brunsopp, någon karl johan, några milda kremlor, citronslemskivling. Och om man är säker kan man ta mjölskivling.

ANNONS

P: Finns det svamp som enbart växer kring Göteborg?

Magnus Neuendorf: Hej P, Ja, det mest exklusiva vi har är en som heter elfenbenssopp som växer i Nordamerika vid en speciell tall. I botaniska har vi den tallen planterad och där har den dykt upp! En del västsvenska svampar finns också. Den vita öronmusslingen som jag inte har sett i år finns från norra Bohuslän till Skånetrakten. En typisk västsvensk svamp.

P: Svårt att äta svamp på restaurang? Någon du rekomenderar?

Magnus Neuendorf: Hej! Det har jag ingen erfarenhet av. Jag äter bara egenplockad svamp för att vara på den säkra sidan!

Loket: Hur får jag bort svampen ur trädgården hemma?

Magnus Neuendorf: Hej Loket. Det är inte så lätt. Det beror på vad det är för svamp. Om det är svampar som kan växa på gammal urken ved som finns i marken får man ta bort veden. Gräsmattesvampar får man schakta bort 20 cm och det är lite orealistikt. Soppar och liknande lever ihop med träden och då får du avverka träden. Men rötterna finns kvar och det finns då risk att vedsvamparna kommer.

Pelle: Vågar man äta svamp som växer på kyrkogårdar. Jag tänker på kvicksilvret från amalgam.

ANNONS

Magnus Neuendorf: Jag skulel inte ha några betänkligheter för det eventuell läcaget från gravran är nog minimalt. Man har pratat om att snöbollschampinjon och kungschampinjon acumulerar kadmium som är en tungmetall som är skadlig för njurarna. De avråder från att inte äta dem så mycket. Bara någon enstaka gång om året. Men forskningen tror att tungmetallerna är så fast bundna till svampcellulosan så den går rakt igenom kroppen oförstörd. Det kan var likadant som kvicksilvret. Däremto avråder man från att plocka nära trafikerade vägar och soptippar. Till exempel kan det vara läckage från Brudarebacken.

Pernilla: Man läser ofta om att man inte skall lita på gamla svamböcker. Varför inte det, och vad sätts det för gräns för vad som är en gammal bok?

Magnus Neuendorf: Hej Pernilla. Gamla svampböcker kan vara bra svampböcker, men när det gäller matvärdet har forskningen gått framåt så nu rekommenderar man att inte använda böcker som är äldre än första halvan av 1980-talet.

Härryda: Undrar vad det är för sopp som ser ut som Karl Johan men har en krage?

Magnus Neuendorf: Det finns två soppar som har en ring: smörsopp och lärksopp.

Nora: Tack Magnus! Jag har lärt mig jättemycket. Jag längtar ut i skogen nu.

ANNONS

Magnus Neuendorf: Hej Nora! Lycka till!

Eva: Kan man äta svamp som utsats för frost?

Magnus Neuendorf: Hej Eva. De brukar bli förstörda och sladdriga, men jag tror att trattkantareller klarar sig hyfsat. Det finns en som heter frostvaxskivling som inte brukar dyka upp förrän efter första frosten.

Linda: Din största svampupplevelse?

Magnus Neuendorf: Hej Linda. I år har det varit fantastiskt med alla karl johan. Man stannar till på ett ställe och räknar in 20-25 fräscha karl johan inom en radie av fyra fem meter. Sedan fortsätter man och det är likadant på nästa ställe. Men jag har också haft fina upplevelser med stolt fjällskivling. Det är en otrolig vacker svamp. Att komma till en hage och se tio tolv svampar blir man lyrisk! Och de självlysande svamparna på Borneo som ja gberättade om tidigare är också en stor upplevelse.

Malin: En bra svampbok vi kan läsa?

Magnus Neuendorf: Hej MAlin. När det gäller matsvamp är Nya Svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund bra. Det finns kapitel om giftsvampar och även hur man plockar och konserverar och tillagar dem.

Nils: Ska åka till fjällen och vandra. Finns det någon god svamp ovanför trädgränsen?

ANNONS

Magnus Neuendorf: Hej NIls. Det är dåligt det, men i fjällbjörksskogen brukar det vara riktligt med gula kantareller. Lycka till!

Magnus Neuendorf: Nu måste vi tyvärr avsluta. Men tänk på att svamp är en extrem färskvara. Den ska tas om hand inom 12 timmar. När det är så kallt som det är nu kan de stå utomhus på exempelvis balkongen eller i kylsåp. Luftigt. Inte i plastpåse. Vill du lära dig mer kan man komma itll Botaniska trädgården med sin svampkorg för bestämning varje måndag kväll 18-20 till oktober månad. (Man kan även komma utan svampkorg) Vi har en svamputställning som startar 16 september och håller på i en vecka. En expert finns på plats mellan klocka 13 och 15. Tack för alla frågor och lycka till i svampskogen. Chansa aldrig!

Caroline Karlsson: Stort tack Magnus Neuendorf. Alltid lika inspirerande!

ANNONS