Så in i Norden bra mat!

ANNONS
|

Lägg Medelhavskosten åt sidan och satsa nordiskt. Det visar en ny studie av Uppsalaforskare, som undersökt hälsoeffekter av nordisk kost. Syftet var att se om det fanns närproducerad mat som kan leda till goda effekter för hjärt- och kärlsjukdomar.

Den nordiska maten som försökspersonerna åt var fet fisk som exempelvis lax, strömming och sill. Rapsolja, flytande och bredbart margarin baserat på vegetabiliskt fett användes till dressing, matlagning och smörgåsar.

Det ingick frukt, bär, rotsaker, och "nordiska" grönsaker samt magra mjölkprodukter och styckningsdelar. Fullkornsprodukterna var baserade på korn, havre och råg, baljväxter var ärter och bruna bönor. Maten innehöll lite socker, salt, transfetter, mättat fett och raffinerade livsmedel.

ANNONS

88 män och kvinnor med lätt övervikt och lite förhöjda kolesterolvärden åt under sex veckor denna specialmat, tillagad av hotell- och restaurangelever på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Vissa åt i tio veckor och då blev resultaten ännu mer framträdande.

Följden efter kostomläggningen var att riskfaktorerna sjönk lika mycket som för Medelhavskost. Det "onda" kolesterolet minskade med 21 procent i blodet och det systoliska blodtrycket sjönk avsevärt.

Detta skedde trots att deltagarna fick äta hur mycket de ville. De minskade dessutom i vikt, fastän de inte motionerade mer än tidigare utan behöll samma livsstil.

Uppsalaforskarna ska nu studera hur nordisk kost påverkar hälsan på längre sikt. De ska även kontrollera hur generna påverkas hos personer med bukfetma och begynnande diabetes.

Näringsmässigt stämmer den nordiska kosten med de svenska och internationella rekommendationer som finns för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

ANNONS