Särskild kommission granskar muthärvan

ANNONS
|

S, V och MP ville att en utomstående aktör skulle granska om staden gjort tillräckligt efter avslöjandena av mutor inom bolag och förvaltningar i kommunen. Syftet: i första hand framåtblickande.

Det kunde M, FP och KD inte gå med på. De ville gå längre och ha en oberoende granskningskommission som även gräver bakåt.

Positionerna var låsta. Men på fredagen presenterade gruppledarna i kommunstyrelsen ett gemensamt kompromissförslag för att stärka öppenheten och minska risken för oegentligheter.

Ur yrkandet:

"Vi vill se ytterligare åtgärder för att stärka öppenheten i staden och där är arbetet med värdegrunden viktig. Vi föreslår därför att värdegrundsarbetet får en tydligare roll i staden. Det skall vara tydligt för alla vad Göteborgs Stad står för och att nolltolerans gäller mot oegentligheter."

ANNONS

"Förutom handlingsprogrammets framåtsyftande åtgärder pågår för närvarande ett arbete i stadens förvaltningar och bolag med att gå bakåt i tiden för att hitta eventuella brister och oegentligheter."

"Vi tror att en utomstående oberoende aktör behövs för att se över om det program som staden genomför behöver kompletteras med ytterligare åtgärder. Den oberoende aktören ska ha kunskap och erfarenhet inom området och kan vara verksam som forskare, företagsledare eller vara kopplat till ett fristående institut, i eller utanför Sverige. Vi vill att aktören utses av stadsrevisionen. "

"Vi vill även att stadsrevisionen utser en oberoende granskningskommission som ska ligga direkt under stadsrevisionen. Kommissionen ska få i uppdrag att utreda om något särskilt skapat grogrund för oegentligheter i Göteborg. Kommissionen ska även lämna förslag på hur förtroendet kan stärkas för den demokratiska processen och lyfta fram goda exempel från omvärlden."

Enligt kommunstyrelsens vice ordföranden Jonas Ransgård (M) kan ett formellt beslut fattas vid ordinarie möte på onsdag. Sedan kan arbetet komma igång snabbt.

- Vi överlåter åt Stadsrevisionen att avgöra hur kommissionen ska se ut. Sedan får kommissionen göra en bedömning vilken tids- och penningåtgång den behöver för sitt uppdrag.

Jonas Ransgård tycker det känns bra att partierna nu kommit överens, men är också beklämd:

ANNONS

- Helheten att så mycket grävs upp överallt och det varit så omfattande är sorglig, säger han.

ANNONS