Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rysk pilot död efter nedskjutning

Turkiet har skjutit ned ett ryskt bombflyg vid den syriska gränsen. Vi agerade i självförsvar, säger den turkiske premiärministern. En dolkstöt i ryggen, dundrar en ursinnig Putin. Väst uppmanar parterna till lugn för att undvika en upptrappning.

En storpolitisk kris fick fart på tisdagen när turkiska stridsflyg sköt ned ett ryskt bombflygplan av typen Su-24 nära den syriska byn Yamadin vid den turkiska gränsen.

På en videoinspelning från turkiska Habertürk syns det brinnande bombplanet störta mot marken. Rysk militär bekräftade att en av de två piloterna var död. Ytterligare en rysk soldat hade dödats i sökandet efter piloterna.

På en presskonferens timmar efter händelsen visade den ryske presidenten Vladimir Putin sin ilska över nedskjutningen. Han sade att det ryska planet befann sig på syriskt territorium, fyra kilometer från den turkiska gränsen och att piloterna inte utgjort något hot.

-Det var ett knivhugg i ryggen, sade han.

Nedskjutningen får dessutom "allvarliga konsekvenser" för relationerna med Turkiet enligt Putin. Inom loppet av några timmar ställde den ryska försvarsministern in sitt planerade besök till Turkiet och passade också på att varna ryska medborgare för att besöka landet.

Begärde Nato-möte

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu var inte sen med att tillbakavisa kritiken. Turkiet har all rätt att skydda sitt luftrum, påpekade han. Dessutom ska de ryska piloterna ha varnats tio gånger på fem minuter innan planet sköts ned av turkiskt stridsflyg.

Turkiet begärde på eftermiddagen att Nato-länderna skulle samlas till extramöte. Efter mötet manade generalsekreterare Jens Stoltenberg parterna till "lugn och nedtrappning" och sade att det nu behövs diplomati. Han konstaterade också att Nato och Ryssland inte varit kontakt med varandra efter händelsen.

Hollande beklagade

President Barack Obama varnade på en gemensam presskonferens med den franske presidenten François Hollande för att krisen i regionen kan eskalera efter nedskjutningen. Hollande sade på presskonferensen i Vita huset att han bara kan beklaga att Turkiet sköt ned ett ryskt bombplan.

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, anser att den ryska reaktionen var starkare än väntat. Samtidigt påpekar han att det är svårt för presidenten att inte reagera efter att människoliv förlorats:

-Samtidigt har den turkiska regeringen reagerat lite mer än jag trodde från början. Regeringen har dragit in Nato direkt. Den är medveten om att relationen till Ryssland inte är ofarlig, så då vill den ha stöd från sina allierade.

Franska Rafale-plan som lyfte från hangarfartyget Charles de Gaulle på tisdagen sägs ha förstört Islamiska statens kommandocenter i Tal Afar väster om Mosul i Irak.

Enligt Hollande är det inte aktuellt att skicka markstyrkor till Syrien.