Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rymdhoppet nytt rekord

Han har landat! Felix Baumgartner hoppade från 39 000 meter, föll fritt i fyra minuter och landade behagligt. Med det rekordhöga fallskärmshoppet räknade Baumgartner med att bryta ljudvallen, det är dock inte bekräftat ännu.

Yepp. Det var det. Efter att ha seglat upp till 39 000 meter är Felix Baumgartner nu åter på marken, hel och ren. Men han tycks inte ha slagit hastighetsrekordet, lite oklara uppgifter där.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter drygt fyra minuters fritt fall har Felix Baumgartner nu ryckt fallskärmen och dalar, nåja, ner mot marken i New Mexico. Verkar ha gått fint det här.

Yee-ha! Baumgartner faller som en vante genom rymden, eller luften vid det här laget.

Nu går Baumgartner igenom sin checklista. Ballongen har planat ut och slutat stiga. Det här känns lite grand som att följa månlandningen, antar jag, fast tvärt om. Om ni förstår

Egentligen kan Felix Baumgartner sitta kvar i sin ballong, han har nu officiellt slagit rekordet för världens högsta ballongfärd, och behöver ju inte hoppa. Men det gör han nog. Snart ...

---------------------

När du flyger i ett vanligt passagerarplan befinner du dig på drygt 10 000 meters höjd, inte mycket mer. Utanför kabinen är luften så tunn att du blir medvetslös om du inte får extra syre och det är så kallt att du fryser till en isklump, du avlider.

Tänk dig då att stiga med en specialballong upp till 3,5 gånger så hög höjd - och sedan kasta dig handlöst ner mot jorden. Du faller allt fortare tills du kanske bryter ljudvallen och förvandlas till en levande gevärskula. Om du börja tumla runt allt fortare och okontrollerat kan det på ett ögonblick vara kört.

Hjärtat pallar inte. Du dör.

Om du fortfarande är vid medvetande när du når ner till den höjd där passagerarplanen flyger, förbereder du dig för att utlösa din livlina, fallskärmen eller -skärmarna. Om det systemet fungerar och din nedkomst stabiliseras och bromsas upp landar du förhoppningsvis på benen efter ungefär en femton minuter lång svindlade resa från himmel till jord.

Du är en hjälte. En världsrekordhållare.

Det är precis vad den utan tvivel våghalsige österrikaren Felix Baumgartner, 43, tänker sig. Men det hänger på en skör tråd och mycket kan gå snett. I tisdags blåste det för mycket, igen.

Men i dag verkar allt perfekt.

Det han ska göra är att med livets som insats, och i ett slags syresatt rymddräkt, hoppa från över 3,5 mils höjd över Roswell International Air Center i den amerikanska delstaten New Mexico.

Han har förberett sig i fem år.

Det tidigare rekordet är 50 år gammalt. Från 31 kilometers höjd kastade sig testpiloten och numer ballongfararen Joseph Kittinger ut, kom upp i mach 0.9 (knappt 1 000 kilometer i timmen) och blev legendarisk.

Ingen har gjort om Kittingers bedrift.

För en svensk publik är Felix Baumgartner inte helt okänd. 2006 hoppade han från en helkopter ner på taket till Turning Torso i Malmö. Därifrån gjorde han ett så kallat basejump ner till den skånska jorden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.