Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ryanair: Bälten i plan är meningslösa

Att klara en turbulent landning utan bälte är inga problem, det menar Ryanairchefen Michael O’Leary. Han tycker även att det är en god idé att införa ståplatser i vissa plan, skriver DN.se

Passagerarna på flygplan måste ha säkerhetsbälte vid både start och landning, något som Michael O’Leary tycker är onödigt och kostar pengar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Ett flygplan är bara en jävla buss med vingar, säger han, enligt The Telegraph.

"Skulle ändå inte rädda någon"

O’leary fortsätter med att säga att ett säkerhetsbälte inte skulle rädda någon vid en flygplanskrasch och jämför med att man inte behöver ha bälte i Londons tunnelbana. Alla skulle dö i vilket fall, menar han.

O’leary tycker också att man skulle kunna ta bort de sista tio stolsraderna i vissa kabiner och på så vis sälja billiga ståplatsbiljetter till studenter och budgetresenärer.

- Om vi säger att sittplatserna kostar 25 pund (270 kronor) och ståplatserna 1 pund (11 kronor) kommer ståplatserna att gå först, ingen tvekan, säger han.

"Räcker med ett handtag"

Men det är tvång på att ha säkerhetsbälte vid start och landning, vilket O’leary tycker att man kan klara sig utan. Att hålla tag i ett handtag skulle räcka för att passagerarna ska klara en turbulent landning, menar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.