Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rut-bidraget är dåligt använda pengar

Vänsterpartiets huvudsakliga invändning mot Rut-bidraget är att det är en dålig prioritering av skattepengar. Rut-bidraget kommer att kosta 3–4 miljarder kronor årligen de kommande åren. Vi vill hellre satsa dem på fler jobb inom välfärden, skriver Ali Esbati (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Våra gemensamma resurser ska läggas på de områden där de gör störst nytta och där de kommer alla till del.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lise Rechsteiner får det att framstå som att Rut-bidragets huvudsakliga målgrupp är pensionärer och barnfamiljer från norr till söder. Faktum är att bidraget främst används av höginkomsttagare i de rikaste kommunerna, med Danderyds kommun i topp. Det omfördelar gemensamma medel till dem med gott om pengar.

En fråga om prioriteringar

Oavsett detta: skattepengarna som går till Rut-bidraget kan användas bättre. Debatten bör handla om vilka prioriteringar samhället ska göra. Ska vi subventionera städtjänster i privata hem eller ska vi satsa våra gemensamma resurser på att skapa fler jobb inom välfärden? För Vänsterpartiet är valet självklart. Ett gott exempel är för övrigt att pensionärer hänvisas till Rut-tjänster när kommunens hemtjänst inte räcker till. Då är det ju hemtjänsten som behöver rustas upp.

Vänsterpartiet vill inte förbjuda köp av städtjänster i hemmet. Men varför ska staten skattesubventionera just detta? Den som vill att någon annan städar åt dem i deras hem ska betala marknadspris – utan statliga subventioner.

Tjänar mycket på Rut

Att Rechsteiner, i likhet med andra städföretagare, nu gör allt för att försvara Rut-bidraget och svartmåla dess kritiker är naturligt. Rut-företagen har tjänat mycket pengar på skattesubventionerna och de vill fortsätta att göra det. Detsamma kan inte sägas om alla anställda, som ofta har bristfälliga löne- och arbetsvillkor. Vänsterpartiet menar att det är dags att sluta subventionera städföretagarna och i stället satsa pengarna i välfärden. Så kan både tjänsterna och de anställdas situation förbättras.

Ali Esbati (V)

arbetsmarknadspolitisk talesperson