Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rut-avdraget har gett 2 000 jobb i Västsverige

Om rut-avdraget avskaffas av de rödgröna kommer tusentals människor, framför allt kvinnor, att mista sina jobb. En överväldigande majoritet som köper tjänsterna är dessutom låg- och medelavlönade – inte rika, skriver Jan Hallberg (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vänsterexperimentet har nu gjort klart att de kommer att avskaffa avdragsrätten för hushållsnära tjänster om de kommer till makten. Det kommer att kosta tusentals människor och framför allt kvinnor jobbet. Samtidigt visar det sig att flera ledande socialdemokratiska politiker själva utnyttjar avdraget. Den moraliska fallhöjden är alltid hög för den som sätter sig på höga hästar, men inte kan leva som man lär.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vanliga människor använder rut

Tack vare rut-avdraget har tusentals familjer nu fått råd med att ta hjälp med storstädningen inför helgen, att ta hand om tvätthögarna eller med att passa barnen. Det har blivit lättare att få ihop livspusslet för vanliga människor.

Det visar sig att var fjärde person som använder sig av avdraget tjänar mindre än 16 700 kronor per månad. En överväldigande majoritet av köparna är låg- och medelinkomsttagare. Därmed kan vi en gång för alla avliva myten att det endast är de rika som använder sig av det. Dessutom har rut-avdraget hjälpt till att förvandla en svart bransch till vit, vilket inneburit inkomster till statskassan som tidigare gått rakt ner i fickan hos vissa.

1 000 jobb skulle försvinna i Västsverige

Sedan fakturamodellen infördes 1 juli 2009 har det i Västsverige köpts hushållsnära tjänster för mer än 130 miljoner kronor. Branschen sysselsätter här nästan 2 000 personer. Hälften av dessa jobb skulle försvinna om avdraget slopades. 3 av 4 av dem som blivit anställda i branschen under det senaste halvåret är personer som tidigare stod utanför arbetsmarknaden. De har precis fått in sin första fot och skaffat en egen försörjning. Det är dessa människor som de rödgröna vill kasta tillbaka ut i kylan och in i bidragsberoende.

Tydligare exempel på vad som skiljer alliansens arbetslinje från socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterpartiets bidragslinje är svårt att hitta.

Varför inte rot-avdraget?

Om det är det subventioner som de rödgröna är emot, borde de väl också vilja avskaffa rot-avdraget. För varför ska man få dra av kostnader för att renovera sommarstugan men inte för att hålla rent i den?

Om tjänstemarknaden, med en enorm potential att växa, skapa jobb, företagsamhet och självförverkligande för tusentals människor, inte ska kunna vända sig till privatpersoner går vi en mycket olycklig framtid till mötes.

Vi vill att alla, även socialdemokratiska politiker, också efter valet ska kunna få hjälp med att få vardagen att gå ihop. Det behövs inte minst för jobbens skull. Därför ska man rösta på oss i stället.

Jan Hallberg (M)

kommunstyrelsens vice ordförande, Göteborg