Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rotlösa planteras om

Känner du dig rotlös? Då kan du bli planterad i en kruka, bli vattnad och växa upp till vad du vill.

Trädgårdsföreningen är full av barn, barnvagnar och tält. Men inne i ett hörn bakom Palmhuset har konstnären Marie Öhrn hittat en lugn vrå. Där planterar hon i krukor, vattnar och pysslar om - inte växter, utan människor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag har alltid varit intresserad av konstnärliga gränsland och naturvetenskap i en märlig kombination. På 90-talet gjorde jag ett kabarénummer där jag planterade mig själv och när jag fick kontakt med mina rötter läste jag en dikt på småländska av Pär Lagerkvist. Så bärjade det, säger Marie Öhrn.

Många nyfikna tittar förbi och undrar vad det är frågan om. Ur små krukor växer dockor från hela världen, och i en större kruka bjuder Marie Öhn in till ett planteringsperformance. 8-åriga Valdemar testar gärna.

- Man tar av sig strumpor och skor och ställer sig i krukan. Där gör jag en liten ceremoni, berättar en vers i örat på var och en. Jag berättar vad som hade hänt om man var en växt, säger Marie Öhrn.

Valdemar sluter ögonen.

- Hon berättade hur rötterna gick och hur det hade varit om jag var en blomma. Hon sa att mina rötter gick långt ner i jorden, ända till lavan eller vad det är som finns längs in i jorden, och sedan upp i marken igen.

Kändes det så?

- Ja, nästan.

Planteringsassistenten Kajsa Englund tvättar Valdemars fötter och ger honom en liten fröpåse.

- Jag vet inte vad det är för frön, men jag och min storasyster har ett trädgårdsland där vi odlar morötter och så. Där kan jag plantera fröna, säger Valdemar.

Valdemars syster testar också att bli planterad. Sedan är det Lena Zetterups tur.

- Det kändes som att det strömmade energi så som hon berättade. Det var som bilder i mig. Det strålade energi från hela universum, så kändes det.

Vem kan bli planterad då? Alla, tycker Marie Öhrn.

- Det är en föreställning för en enmanspublik som tar 4-5 minuter. Det jag vill är att folk ska stanna upp. Min större önskan är att vi ska bli medvetna om att vi är en del av naturen. När jag frågar publiken var de har sina rötter kan de svara Farsta, en strand eller något inom sig. Det finns inga rätt eller fel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.