Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rosenlund kan förvandlas till en attraktiv stadsdel, skriver Anneli Hulthén och Owe Nilsson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rosenlund förtjänar en rejäl upprustning

Vi behöver få mer folkliv i Rosenlundsområdet. Kombinationen bostäder, kulinarisk verksamhet och kulturella aktiviteter kan göra Rosenlund till ett av Göteborgs mest attraktiva utvecklingsområden, skriver Anneli Hulthén och Owe Nilsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns en oerhörd potential i Rosenlundsområdet. Länge har området varit förknippat med allt annat än positiva saker och varit en av stadens dystraste platser. Vi borde kunna göra mer för Rosenlund, inte minst med tanke på dess centrala läge. Platsen har potential att bli ett levande område fullt av liv och kreativitet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med utgångspunkt i Feskekörka, denna unika nationalromantiska byggnad, kan platsen bli en symbol för mat- och fiskestaden Göteborg. Med en början i den nya vackra Esperantoplatsen, som kan bli mer levande, kan platsen med kanalen i centrum bli en underbar plats för restauranger och kaféer med härliga uteserveringar. Här finns alla utvecklingsmöjligheter, med utrymme för nytänkande och kreativitet på båda sidor om kanalen. Båtar skulle kunna lägga till, så att det också skapas ett myllrande liv vid vattnet.

Ny mötesplats för göteborgarna

Rosenlund inrymmer så många olika dimensioner, också inom kulturområdet. Med planerna på en ny dansscen vid Lagerhuset har platsen stora möjligheter att bli en ny mötesplats för göteborgarna. Här kan också kulturen få sin givna plats i stadsutvecklingen.

Rosenlunds betydelse kommer att öka. I närheten kommer en ny stadsdel – Södra älvstranden – och Rosenlundsområdet blir i förlängningen en del av centrala Älvstaden. Samtidigt kommer tågtunneln Västlänken att påverka området under Rosenlund, vilket kan påverka takten på vår önskade utveckling för området.

Ett första steg tar vi med gångbron som kommer att gå över kanalen med möjligheten till ett sammanhållet gångstråk från Haga. Samtidigt skapas en mer attraktiv gatumiljö med öppnare och ljusare bottenvåningar längs gatorna när arkaderna längs Rosenlund byggs in för ett tryggare och säkrare område. Här behöver även parkeringssituationen ses över. På Pustervikssidan kan man exempelvis bygga bostäder.

Fler bostäder och kontor

Inom samarbetet med fastighetsägarna i Innerstad Göteborg är det vår förhoppning att vi tillsammans kan utveckla detta enorma utvecklingsområde, mitt i centrala Göteborg. Det framtida Rosenlund måste planeras med bostäder och utrymme för ett vibrerande stadsliv. På sikt bör kontorslokaler omvandlas till bostäder och befintliga byggnader kompletteras med ytterligare byggnation. Vi välkomnar idéer om att komplettera med bostäder ovanpå kontorshuset. Varför inte radhus med trädgårdar mitt i centrala staden?

En varierad bebyggelse måste komma till stånd, med olika verksamheter och tillgång till lokaler som kan inrymma kultur- och designverksamhet. Vi behöver också fler hyresrätter och ökad tillgång till lokaler med rimlig hyressättning i centrum. Vi behöver få mer folkliv i Rosenlundsområdet.

Kombinationen bostäder, kulinarisk verksamhet och kulturella aktiviteter gör att Rosenlund borde vara ett av Göteborgs mest attraktiva utvecklingsområden i framtiden.

Det nya området kan med fördel planeras utifrån en av Göteborgs verkliga ikonbyggnader – Feskekörka. Låt denna kulinariska mötesplats sätta avtryck i Rosenlunds framtida utformning. Låt oss lyfta denna plats, och låt oss öka antalet boende i centrala staden.

Anneli Hulthén (S)

kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

Owe Nilsson (S)

kommunalråd trafik- och fastighetsfrågor