Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Romson vill öka kontrollen av räkfisket

Att dumpa fiskefångst är förbjudet. Enda sättet att få till ett hållbart räkfiske är att öka kontrollen. Det beskedet gav Åsa Romson, miljöminister och vice statsminister.

I februari 2014 twittrade Åsa Romson (MP): ”Svenska räkor riskerar fiskas ut! Varför har regeringen inte stoppat dumpning av småräkor och skärpt förvaltningsplanerna?”

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Då var Åsa Romson i opposition, nu är hon miljöminister och vice statsminister. Men budskapet står sig, menade Åsa Romson när GP träffade henne på onsdagen i samband med årets Havs- och vattenforum i Göteborg där hon var huvudtalare.

– Det finns ett uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att stärka kontrollen av räkfisket. Kan inte säga att det går jättesnabbt och jag ser samtidigt att det är oerhört angeläget. Inte minst för branschen, nu när flera aktörer, både MSC och Krav, gärna skulle vilja märka dem som fiskar på rätt sätt. Det är jag lite frustrerad över att vi inte har klarat av.

Läs också: ”De vill ta död på räkfisket”

Åsa Romson tycker att man ska få fiska räkor i den utsträckning som är hållbart för bestånden. Dock är det svårt att orientera sig bland alla beräkningar.

Förra våren avrådde Världsnaturfonden, WWF, konsumenter från att köpa räkor fiskade i norra Atlanten, Skagerrak och Kattegatt. Ett halvår senare, hösten 2014, sa Internationella havsforskningsrådet, Ices, att räkbeståndet klarar en 80-procentig fiskeökning under 2015.

Olika råd, vem ska man lyssna på?

– Jag har uppfattningen att Ices råd ska ju nationerna lyssna till när man sätter kvoter. Annan vetenskaplig input som till exempel Artdatabankens underlag ska man inte heller bortse ifrån, utan väga in det också. Men konsumenterna ska ju kunna lita på att de får relevant information och där får ju certifieringsorganen stå för sina egna system.

– Jag tror att det är viktigt att det finns en stark konsumentkommunikation och det är frivillighetsorganisationer som står för den och värnar om de systemen. Så mitt råd skulle vara att som konsument följa miljömärkningen.

Angående räkfiskebranschens framtid och skepparen Janne Jansson som åtalas för att ha dumpat räkor, är Åsa Romson tydlig med att betona reglerna. Utkast är förbjudet.

De yrkesfiskare som säger att det inte går att leva på fisket om man tvingas behålla de minsta räkorna, får se till att ändra fisketaktik, bland annat försöka använda andra nät med större maskor, menar hon.

– Man måste väl kunna fiska så man inte får upp lusen. Det finns ju olika maskor. Men man ska inte bli ställd inför ett faktum som är helt omöjligt att uppfylla. Men att det verkligen skulle vara helt omöjligt att uppfylla dagens regler för förbud mot utkast av räkor, det tror jag inte.

Vad tycker du själv? Ska det vara förbjudet att kasta ut småräkor?

– Ja, det tycker jag. Därför att det blir en förlust. Det utarmar ju räkbestånden. Det bästa är att bara fiska upp det man vill landa. Och enda sättet för kontrollmyndigheter att ha en bra kontroll, är att ha ett landningstvång. Det är ju omställningen. Tidigare hade man kvoter enbart, men nu har man ett landningstvång.

I grunden tror Åsa Romson att det vore bra för hela näringen om man fick till ett hållbart räkfiske som kan certifieras. Vägen dit består bland annat av ökad kontroll utförd av kustbevakningen, menar hon.

– Ja, och räkfiskarna kan ju själva ha kameror ombord som de får redovisa om de vill certifiera, föreslår hon.

Hur fort ska omställningen ske?

– Jag vill att den ska ske så fort som möjligt. Räkor fiskar man ju inte året om, men vid flera säsonger. Finns ingen anledning att vänta. Jag har redan väntat ett år sedan jag twittrade, så det är ju angeläget.

Fakta: Räkfiske

Lus, den allra minsta räkan 1,5–2 cm. På den finns ingen efterfrågan. När den vuxit till kallas den råräka, men betingar inget bra pris på auktionen. Kokräka – den vuxna räkan vi äter till festbordet och den betalas bättre ju större den är.

Ices, internationella havsforskningsrådet, är en EU-institution där havsforskare och fiskforskare från alla medlemsländer samlas. Ices råd är vägledande när nationerna bestämmer hur mycket som får fiskas. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för landningskontrollen.

Kustbevakningen ansvarar för kontroller till sjöss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.