Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Romska läger ska rivas i Frankrike

President Nicolas Sarkozy beordrade på onsdagen att 300 läger, som byggts av romer och resande runt om i Frankrike, ska rivas och att romer som orsakat ordningsproblem ska utvisas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beskedet kom efter ett krismöte som Sarkozy kallat till i ett led mot det han kallar "krig mot brottsligheten". Före mötet sade han att den romska minoriteten utgör ett säkerhetsproblem i Frankrike.

Efter mötet meddelande Sarkozys kansli att ny lagstiftning kommer före årets slut för att underlätta utvisningen av romer.

Bara under förra året utvisades 10 000 romer från Frankrike.

-Inom de närmaste tre månaderna kommer hälften av de illegala lägren att monteras ned och det rör sig om ungefär 300 stycken, sade inrikesminister Brice Hortefeux efter mötet.

Krismötet föranleddes delvis av ett överfall på en polisstation i staden Saint-Aignan. Beväpnade personer försökte slå in stationens ytterdörr, brände bilar och vandaliserade andra hus. Attacken kom sedan poliser hade skjutit ihjäl en rom som uppges ha försökt köra på dem med bil.

Människorättsgrupper, romska rörelser och politiska motståndare anser att Sarkozy brännmärker minoritetsgrupper och buntar ihop romer, eller zigenare, och den folkgrupp som kallas resande.