Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Robert Hannah blir inkryssad i riksdagen

Robert Hannah kommer ta Folkpartiets enda riksdagsmandat i Göteborg när han kryssar sig förbi fyra partimedlemmar. - Jag vill ta med mamma på riksdagsinvigningen, säger han.

Robert Hannah (FP) har drivit en egen personvalskampanj på gräsrotsnivå. Han har strax över sju procent av Folkpartiets röster i Göteborg och kommer då in i riksdagen, visar den slutliga sammanräkningen när 280 av 301 distrikt är räknade. I sin kampanj har Robert Hannah pratat med människor i olika stadsdelar och föreningar. Han har fokuserat mycket på förorten och tycker att politiker ofta använder ett för svårt språk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är helt uppenbart att politiker pratar över folks huvuden, vi behöver lätta budskap, säger han.

I valet har Robert fått över 1 600 personröster. Det är nära dubbelt så många som nummer två på listan. Med bara 20 distrikt kvar att räkna lär knappast någon ta in det försprånget. Genom personkryssandet har han gått före fyra partikamrater och får då Göteborgs enda plats för Folkpartiet i riksdagen.

Robert Hannah tycker att politikerna i riksdagen lätt blir lata. Han säger att det hade varit bättre om personvalskryss var obligatoriskt.

- Partilojala människor behöver inte göra så mycket. Det blir mer kaffe och kaka-möten i riksdagen, säger han.

Robert Hannah har en juristexamen från Stockholms universitet och en master i folkrätt från USA. Det var efter valet 2010 som Robert Hannah blev aktiv i Folkpartiet. En av hans viktigaste frågor är integration. Robert Hannah säger att han är besviken på politikerna. Han tycker att de har pratar för mycket om invandring, men ingenting om integration.

- Jag tror inte att det svenska folket är rasister, men de vet inte hur det ska gå ihop. Mitt uppdrag är att övertyga dem om att vi kan ha en bra integrationspolitik.

Under måndagen påbörjade Länsstyrelsen den slutliga rösträkningen. Först räknas riksdagen, därefter kommunfullmäktige och sist landstingsfullmäktige. Samtidigt sammanställer man hur många kryss olika personer har fått. Elin Hagström, Länsstyrelsen säger att det inte är några förändringar gentemot det preliminära valresultatet, men att det är ovanligt många personkryss.

- Vi räknar för fullt och är klara med riksdagsvalet sent på onsdag eller tidigt på torsdag, säger hon.

Samtliga val beräknas vara färdigräknade ungefär två veckor efter valdagen.

Robert Hannah säger att han vill ta med sin mamma på riksdagsinvigningen.

- Jag har så mycket att tacka henne för, hon är anledningen till att det här ens händer.

Fakta: Personvalsröstning

När länsstyrelsen har räknat klart rösterna fördelas riksdagsplatserna mellan partierna. Det är personrösterna som i första hand avgör vilka som får platserna. För att bli invald, krävs det minst fem procent av rösterna i valkretsen. Om flera kandidater har fått lika många röster drar man lott om vem som ska få mandatet.

Källa: Valmyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.