Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Pennygången i Göteborg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rivningskontrakt bort på Pennygången

Stena Fastigheter går hyresgästerna till mötes. Alla rivningskontrakt på Pennygången i Högsbo omvandlas nu till förstahandskontrakt.

Stena Fastigheter beslutade för några år sedan att genomföra en stor renovering av de över 50 år gamla lägenheterna på Pennygången i Högsbohöjd i västra Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan dess har alla nyinflyttade hyresgäster fått så kallade rivningskontrakt. Totalt rör det sig om cirka 200 av de sammanlagt 771 lägenhetsinnehavarna.

Enligt den ursprungliga planen skulle Stena Fastigheter göra omfattande renoveringar på Pennygången – med kraftiga hyreshöjningar som följd.

De boende, med stöd av Hyresgästföreningen, protesterade. Ett av resultaten blev bildandet av nätverket Pennygångens framtid.

Nu har Stena Fastigheter tänkt om.

- Vi gjorde ett omtag för cirka ett år sedan och inledde en dialog med hyresgästerna. Tillsammans med dem har vi tagit fram en mindre omfattning på renovering som ger hyresgäster möjlighet att bo kvar. I det här läget finns det inte längre behov av rivningskontrakt, säger Per Limdal, fastighetschef på Stena, och fortsätter:

- Alla de cirka 200 boende som har kontrakt utan besittningsrätt kommer nu att erbjudas förstahandskontrakt.

Vid omfattande renoveringar är det enligt Per Limdal normalt att upplåta lägenheter utan besittningsrätt (rivningskontakt) i stället för att låta de stå tomma.

54 lägenheter ingår i den första renoveringsetappen. Per Limdal hoppas att det arbetet ska komma igång inom kort.

- Vi förhandlar just nu med Hyresgästföreningen vilken höjning det ska bli. Jag vill inte föregripa den men ambitionen är att komma igång snarast med renoveringen.

I ett brev till hyresgästerna skriver Stena Fastigheter att ”du kan bo kvar i din lägenhet oavsett om du vill ha en enklare standard och därmed lägre hyra eller om du önskar en mer omfattande renovering och en hyreshöjning därefter”

- Alla lägenheter kommer att få en basrenovering. Sedan kan hyresgästen göra tillval beroende på vilken standard man vill ha och hur mycket man vill betala i hyra. Den första etappen kommer att utvärderas när det är klar, men vi avser att använda samma koncept för de kommande renoveringarna, säger Limdal.

Per Limdal räknar med att det tar minst fem år innan samtliga lägenheter renoverats.

Responsen från hyresgästerna har enligt Limdal var mycket god.

– Vi är mycket glada över att Stena Fastigheter nu väljer att lyssna på de boende. Vi hoppas och tror att detta kan vara början på något positivt när vi ska prata om hur hela Pennygången ska renoveras, säger Marit Tollesson, kontaktperson för nätverket Pennygångens Framtid till tidningen Hem & Hyra.

Julia Willén, är en av många hyresgäster på Pennygången som har rivningskontrakt.

- Det är en enorm lättnad, speciellt för oss som har barn i skola och på förskola och inte kan flytta var som helst. Det visar att Stena faktiskt har lyssnat på nätverkets krav, säger hon till Hem & Hyra.

.

Fakta: Pennygången

  • På våren 2012 fick hyresgästerna på Pennygången i Högsbo besked om att husen skulle rustas upp och de skulle få räkna med 60 procent i hyreshöjning. Hyresgästerna bilade ett nätverk och protesterade.
  • I oktober 2013 backade Stena Fastigheter och lovade att lyssna på synpunkter från hyresgästerna. Ett dialogarbete med Hyresgästföreningen inleddes.
  • Husen i Pennygången byggdes 1962, några av de allra första i det som sedan kom att kallas miljonprogrammet.
  • Här finns 771 lägenheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.