Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rivningshot i Gårda kvarstår - nya lägenheter aktuella

Det råder fortsatt politisk tystnad om framtiden för södra Gårda. Rivningshotet av tre äldre kvarter kvarstår och nu lanseras förslag om verksamhetsområde närmast motorvägen och lägenheter längre in i området

Vid tisdagens sammanträde med byggnadsnämnden bordlades hela Gårdafrågan ännu en gång. Nämndens ledamöter vill inte kommentera de förslag som finns trots att både de borgerliga och S, MP och V har lagt fram förslag om områdets framtid.

- Vi har inget att säga, konstaterade både ordföranden Mats Arnsmar (S) och vice ordföranden Susanna Haby (M).

Samtidigt framkommer det att man politiskt försöker hitta ett förslag där partierna skall kunna enas om framtiden för Södra Gårda.

En huvudpunkt i detta förslag är att man skulle skapa lägenheter i den del av Gårda som ligger närmast ån, alltså så långt ifrån motorvägen som möjligt. I det område som ligger närmast motorvägen skulle det ligga verksamhetslokaler för småföretag, konstnärer eller föreningar. Landshövdingehusen i kvarteret Neptun skall bevaras i sin helhet och Fabriksgatan ligger kvar intakt genom Södra Gårda. De lägenheter som försvinner i kvarteren närmast motorvägen skall då ersättas av billiga lägenheter vid ån.

Därmed kan Focus byggas på med en hall ovanpå och en entré till svenska mässan kan skapas mot Mölndalsån. Ett av de tre hotade kvarteren kan bevaras samtidigt som det blir p-platser närmast motorvägen.

- Vi arbetar med olika alternativ och detta är ett förslag som vi diskuterar, säger kommunalrådet Jan Hallberg (M). Vi vill försöka hitta en bred enighet kring Södra Gårdas framtid. Vi behövde bordlägga ärendet för att se om vi kan hitta ett bra förslag tillsammans.

Samtidigt finns politiker i Göteborg som idag slår fast att man sikt måste diskutera en flytt av hela Svenska Mässan till ett område utanför centrum.

- Vad gör man om expansionen ytterligare ökar. Det finns inga möjligheter fysiskt för Mässan att växa mer, säger Mats Joneskär (MP).

Protesterna mot rivning av lägenheter och skola i Södra Gårda har varit starka och det finns protestlistor med 1400 namn som kräver att den äldre bebyggelsen närmast motorvägen öster om Fabriksgatan bevaras. Samtidigt tar flera instanser, bland annat Miljönämnden, Länsstyrelsen och Räddningstjänsten, upp de risker och miljöproblem som finns med trafiken på E 6/E 20 intill Södra Gårda.

Frågan är nu om avgörandet om Gårdas framtid kommer 22 juni eller skjuts upp till i höst. Ingen kan eller vill idag svara på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.