Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

River Café

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Klassiskt

Klassiskt

River Café

Dockepiren Tel: 031- 51 00 00

Öppet: tis–lör 18–22

rivercafe.se

Maten: Klassiskt med influenser Sydeuropa och USA.

Drycken: Ingen diger vinlista men vi rekommenderas bra viner till alla rätter.

Prisnivå: 3.

Vegetarisk: Ja.

Stämning: Mysig, de upprörda vågorna och regnrusket förstärker myskänslan.

Tillgänglighet: God.

Ljudnivå: Musiken tar inte över och vi kan samtala utan problem.

Uteätarnas nota för tre: 3064 kronor för trerätters med champagne till fördrink och förrätt, 3 glas vin, 1 glas dessertvin och 2 kaffe.

Kvällen är mörk och sådär ilsk med tvärregn och vindar som vänder paraplyerna ut och in. Vi har tagit oss till andra sidan älven och när vi går ner mot vattnet genom Eriksberg så lyser River Café som en hägring längst ut på piren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi välkomnas in i värmen och får ett extra element bakom ryggen vid vårt bord längst ut på den inglasade bryggan – det är som att sitta mitt i älven! Utsikten utanför bordskanten är som hämtad ur en reklamfilm för Göteborg där Älvsnabben trotsar vågorna framför Älvsborgsbron.

Vår servitris för kvällen är omsorgsfull och trevlig, inte så kunnig men snabb att söka svar på våra frågor. När vi vill börja med varsitt glas champagne av Philipponnat Brut Royale Réserve blir det tvärnej eftersom det bara erbjuds på flaska. Eftersom vi är tre i vårt sällskap väljer vi en flaska (795 kr) och kanske är det då hon inser att vi är beredda att lägga en slant denna afton för hädanefter erbjuds vi alternativ och provsmakningar så det nästan blir överdrivet. 

När vi får in aptitretare anar vi att vi har en härlig smakupplevelse framför oss: Skaldjurspatén med rökt krabbkorall och sikrom är välkomponerad och väldigt fräsch.

Vi blir helt betagna av den första förrätten; bifftartar på svensk oxfilé, västerbottenostkräm, jordärtskockschips, färska örter, glaserade persiljerötter och bakad äggula (185 kr). Den är vacker som ett stilleben på en grov träplatta och smakar lika gott som det ser ut.

Även jordärtskockssoppan med champagne, halstrad pilgrimsmussla och timjan (179 kr) är ljuvligt god. Kombinationen är lyckad och smakerna lena utan att bli mjäkiga. Vi provar också Kalixlöjrom med rödlök, gräslök, smetana på smörstekt toast (249 kr) och får en rejäl klick rom.

Medan vi väntar spejar vi runt i lokalen, de är uteslutande unga, välklädda par vid två-bord. Enbart den inglasade bryggan används och servitrisen bekräftar våra teorier, hit kommer de närboende, inte många tar sig över älven.

När varmrätterna kommer in kan vi inget annat än att le. Den pepparotsbakade västerhavstorsken, men primörer och mandelpotatisstomp med havskräftor och Sandefjordsås (325 kr) är vansinnigt god. Torsken är perfekt tillagad och att stoppa i havskräftorna i moset, ja det är så kreativt och gott att vi tycker att River Café borde göra den till sin signaturrätt! 

Vår köttätare är nöjd men inte överväldigad av sin biffduo på svensk oxfilé från Dalsjöfors och brisket (oxbringa) från Nebraska, sauce americaine med hummer och oxmärg, tryffelcroquette, lök, ostronskivling, ärtskott och sparris (335 kr). Det godaste på tallriken är den smakrika croquetten.

Från klassikermenyn väljer vi pasta från Alsace med havskräftor, räkor och blåmusslor, citron, tomat, sparris, olivolja och färska örter (195 kr) och det är som att serveras havet på en tallrik – underbart.

Så till desserten. För chokladälskaren är mjölkchokladmousse med nougatcremeaux, passionsfruktcurd och sockersaltade hasselnötter (95 kr) alldeles förträfflig. Däremot är den nyfikne som väljer fraisier à la pistage med färska jordgubbar, rabarberglaze, kanderade pistagenötter och jordgubbscoulis (95 kr) inte lika road. Själva kakbottnen är brödig och jordgubbarna smakar som de brukar så här års – ingenting. För den mätte är det inga problem att bara få två kulor uppfriskande grapefruktssorbet som annars serveras till crème brûléen.

Vi ger oss ut i tvärregnet igen, både maten och utsikten har gjort stort intryck på oss. River Café är ingen hägring utan en riktig oas som är värd att ta sig över älven för.

Allra bäst: Maten i hård konkurrens med utsikten.

Kan bli bättre: Den där sista touchen på exempelvis såser.

Mat 17/20

Service 4/5

TOTALT 21