River Café

ANNONS
|

Kvällen är mörk och sådär ilsk med tvärregn och vindar som vänder paraplyerna ut och in.Vi hartagit oss till andra sidan älven och när vi går ner mot vattnet genom Eriksberg så lyser River Café som en hägring längst ut på piren.

Vi välkomnas in i värmen och får ett extra elementbakom ryggen vid vårt bord längst utpå den inglasade bryggan – det är som att sitta mitt i älven! Utsikten utanför bordskanten är som hämtad ur en reklamfilm för Göteborg där Älvsnabben trotsar vågorna framför Älvsborgsbron.

Vår servitris för kvällen är omsorgsfull och trevlig, inte så kunnig mensnabb att söka svar på våra frågor. När vi vill börja med varsitt glas champagne avPhilipponnat Brut Royale Réserve blir det tvärnej eftersom det bara erbjuds på flaska. Eftersom vi är tre i vårt sällskap väljer vi en flaska (795 kr) och kanske är det då hon inser att vi är beredda att lägga en slant denna afton för hädanefter erbjuds vi alternativ och provsmakningar så det nästan blir överdrivet.

ANNONS

När vi får in aptitretare anar vi att vi har enhärligsmakupplevelse framför oss: Skaldjurspatén med rökt krabbkorall och sikrom är välkomponerad och väldigt fräsch.

Vi blir helt betagna av den första förrätten; bifftartar på svensk oxfilé, västerbottenostkräm, jordärtskockschips, färska örter, glaserade persiljerötter och bakad äggula (185 kr). Den är vacker som ett stilleben på en grov träplatta och smakar lika gott som det ser ut.

Även jordärtskockssoppan med champagne, halstrad pilgrimsmussla och timjan (179 kr) är ljuvligt god. Kombinationen är lyckad och smakerna lena utan att bli mjäkiga. Vi provar också Kalixlöjrom med rödlök, gräslök, smetana på smörstekt toast (249 kr) och får en rejäl klick rom.

Medan vi väntar spejar vi runt i lokalen, de är uteslutande unga, välklädda par vid två-bord. Enbart den inglasade bryggan används och servitrisen bekräftar våra teorier, hit kommer de närboende, inte många tar sig över älven.

När varmrätternakommer in kan vi inget annat än att le. Den pepparotsbakade västerhavstorsken, men primörer och mandelpotatisstomp med havskräftor och Sandefjordsås (325 kr) är vansinnigt god.Torsken är perfekt tillagad och att stoppa i havskräftorna i moset, ja det är så kreativt och gott att vi tycker att River Café borde göra den till sin signaturrätt!

ANNONS

Vår köttätare är nöjd men inte överväldigad av sin biffduo på svensk oxfilé från Dalsjöfors och brisket (oxbringa) från Nebraska, sauce americaine med hummer och oxmärg, tryffelcroquette, lök, ostronskivling, ärtskott och sparris (335 kr). Det godaste på tallriken är den smakrika croquetten.

Från klassikermenyn väljer vi pasta från Alsace med havskräftor, räkor och blåmusslor, citron, tomat, sparris, olivolja och färska örter (195 kr) och det är som att serveras havet på en tallrik – underbart.

Så till desserten.För chokladälskaren är mjölkchokladmousse med nougatcremeaux, passionsfruktcurd och sockersaltade hasselnötter (95 kr)alldeles förträfflig. Däremot är den nyfikne som väljerfraisier à la pistage med färska jordgubbar, rabarberglaze, kanderade pistagenötter och jordgubbscoulis (95 kr) inte lika road. Själva kakbottnen ärbrödig och jordgubbarna smakar som de brukar så här års – ingenting. För den mätte är det inga problem att bara få två kulor uppfriskande grapefruktssorbet som annars serveras till crème brûléen.

Vi ger oss ut i tvärregnet igen,både maten och utsikten har gjort stort intryck på oss. River Café är ingen hägring utan en riktig oas som är värd att ta sig över älven för.

Allra bäst: Maten i hård konkurrens med utsikten.

Kan bli bättre: Den där sista touchen på exempelvis såser.

ANNONS

Mat 17/20

Service 4/5

TOTALT 21

ANNONS