Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riskerna på vägarna i vinter – så undviker du dem

Med vintern kommer mörker, halka och sämre väglag. Därför är det inte konstigt att många upplever obehag i trafiken. Men det finns några saker att tänka på som ökar tryggheten på vägen – för alla trafikanter.

Nästan varje år händer samma sak: Vintern slår till med full kraft över en natt. När det är dags att sätta sig bakom ratten morgonen efter är det inte ovanligt att vägarna kantas av olyckor där trafikanter tappat greppet på grund av att man inte bytt till vinterdäck. Växlande temperaturer över dygnet gör också att halka och is bildas på ställen där den är svår att upptäcka.

– Det viktigaste är att sätta på vinterdäcken i tid, och inte vänta på den första snön som ofta innebär en dag med kaos i trafiken, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky, racingförare och ambassadör för Continental Däck.

Så kör du säkert på vintriga vägar

Lufttryck och mönsterdjup avgörande för säker körning

En annan betydande faktor för att köra säkert i vinter är att ha rätt lufttryck i däcken och se till att du har rätt mönsterdjup. Ett för hårt pumpat däck har en alldeles för liten kontaktyta med underlaget, vilket i sin tur kan leda till avåkningar och olyckor. Att ha för lite luft i däcken är inte heller bra, då bara delar av däcket är i kontakt med vägbanan vilket ger ett försämrat grepp.

– Många tycker att det är svårt att veta hur mycket luft de ska ha i sina däck. Det brukar stå i instruktionsboken och på insidan av tanklocket vad som gäller för just din bilmodell, och ofta kan man även hitta information på sin biltillverkares hemsida, förklarar Mikaela.

 Se även över mönsterdjupet på dina däck. Lagen säger 3 mm, men Mikaela och Continental Däck rekommenderar 4 mm för en säkrare bilfärd vintertid.

– Att köra med för dåligt mönsterdjup på vintern är farligt! Det är inte bara greppet som försämras vid ett för dåligt mönsterdjup. Du får även en betydligt längre bromssträcka, säger Mikaela.

Med små medel kan du köra mycket mer säkert

Förutom att det är viktigt med rätt typ av vinterdäck, rätt mönsterdjup och rätt lufttryck så kan du även göra andra saker för att köra säkert i vinter.

– Ta det lugnt i trafiken: sänk hastigheten, håll avståndet och tänk proaktivt när du kör – stressa inte. Och se till att snöa av din bil innan du åker iväg. Det gör att du har bra sikt när du kör, samtidigt som det inte heller flyger snö på bilarna bakom dig, avslutar Mikaela.

De testar för din säkerhet