Energipolitiken kräver långsiktiga mål, planering och ansvar för ekonomin, jobben och våra barns framtid, skriver debattörerna.
Energipolitiken kräver långsiktiga mål, planering och ansvar för ekonomin, jobben och våra barns framtid, skriver debattörerna.

Risk för elbrist med alliansens politik

ANNONS
|

Sedan allianspartierna tillträdde 2006 har Sveriges energipolitik präglats av passivitet och osäkerhet. Energiöverenskommelsen befäste frånvaron av ansvar, långsiktighet och inriktning. Sedan dess vet ingen hur Alliansen tänker sig att Sveriges energisystem ska se ut i framtiden.

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Inom 10-15 år kommer stora delar av vår elförsörjning att försvinna när kärnreaktorerna stängs ner av ålders- eller säkerhetsskäl. OECD:s energiorgan IEA uppskattar att reaktorerna kommer att vara tagna ur drift senast 2030 och vi ser redan början på denna utfasning: i januari meddelade ägarna av Oskarshamns kärnkraftverk att de inleder processen i att permanent stänga ner en reaktor.

ANNONS

Elförsörjningen påverkas inte av att en eller några reaktorer stängs ned eftersom Sverige har ett stort överskott av el. Men den som tänker längre inser att det snart kommer att behövas ny elproduktion. Kärnreaktorerna står i dag för cirka 40 procent av Sveriges elproduktion.

Riskerar elbrist

Men frånvaron av ansvar i energipolitiken har lett till att de investeringar som behövs i ny elproduktion uteblir. Resultatet av alliansens politik är att Sverige riskerar att hamna i en situation där det saknas ny produktionskapacitet när de gamla reaktorerna måste stängas ner.

Att planera och bygga ny elproduktion är en process som tar tid oavsett energikälla och den behöver påbörjas långt innan elen ska komma i sladdarna. Det är hög tid för en politik som tar ansvar.

Miljöpartiets utgångspunkt är att energisystemet ska vara hållbart – det vill säga säkert, effektivt och förnybart. Därför kommer vi att kraftigt påskynda utbyggnaden av förnybar energi och åtgärder för energieffektivisering.

För det första tänker vi arbeta för att en ny regering tar ett helt annat ansvar för statens bolag Vattenfall. De kommande åren planerar Vattenfall att investera över 20 miljarder kronor i tyska kolkraftverk och kolgruvor. Vi anser att kolkraft i EU bör förbjudas och att Vattenfalls brunkolskraftverk ska ställas om eller läggas ner. Dessa investeringar behövs i stället till att bygga förnybara energikällor, främst vindkraft.

ANNONS

Vill höja ambitionsnivån

För det andra vill vi höja ambitionsnivån i stödet för förnybar energi, det så kallade certifikatsystemet. Systemet skapar efterfrågan på förnybar el och har hittills drivit fram en kraftig ökning av vindkraften. Tyvärr är ambitionsnivån i systemet för låg och takten i utbyggnaden minskar nu. Vi vill höja ambitionsnivån till 2020 och förlänga det till år 2030. Målet för 2030 ska vara +55 TWh förnybar energi.

På det sättet ökar vi takten i utbyggnaden av förnybar energi med cirka 30-40 procent jämfört med idag. Samtidigt skapar vi arbetstillfällen och tryggar att Sverige har en säker, långsiktig och hållbar eltillförsel i framtiden.

Energi är ett grundläggande samhällsintresse. Därför är det en skyldighet för ansvarstagande politiker att planera långsiktigt och att inte lämna samhället utan besked. Energipolitiken kräver långsiktiga mål, planering och ansvar för ekonomin, jobben och våra barns framtid.

Åsa Romson (MP)

språkrör

Lise Nordin (MP)

energipolitisk talesperson

ANNONS