Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ris och ros för rödgrönt förslag

Äldreminister Maria Larsson är inte imponerad av de rödgrönas förslag till satsningar på hemtjänsten för de äldre.

Inte ett ord läser hon om den nya lag om valfrihetssystem (Lov) alliansen infört och som är tänkt att öka valfriheten för de äldre. Inte heller ser hon några förslag för ett samlat och förbättrat omhändertagande av de svårast sjuka äldre.

Mycket annat, som att äldre par ska ha rätt att bo tillsammans, har också alliansen lösningar på för nästa mandatperiod, säger Larsson och får medhåll av Moderaternas talesperson i äldrefrågor Margareta B Kjellin.

-De har kopierat våra förslag, men vägrar ändå släppa greppet och begränsar människors rätt att bestämma över sitt eget liv.

Ett exempel är att de rödgröna vill sänka hemtjänsttaxan, men att det bara går till dem som har hemtjänst. Samtidigt ska de rödgröna slopa rut-avdraget, som ger mer valfrihet, enligt Kjellin.

-Det skapar möjlighet för alla äldre att till lägre kostnad få hjälp med fönsterputsning, ogräsrensning eller snöskottning.

Ordförande i PRO, Curt Persson, tycker att inriktningen i förslagen är bra och stämmer väl överens med PRO:s krav. Samtidigt påpekar han att det är i kommuner och landsting som mycket av förslagen ska förverkligas.

-Då förutsätter det här att det utformas så att kommunerna mer eller mindre tvingas att genomföra dem, om det ska komma alla till del.

I stort tycker Person att både alliansen och de rödgröna har satsningar på många äldrepolitiska delområden.

-Det måste man ändå säga, att man har lyssnat på pensionärerna.

Kommunals ordförande Annelie Nordström är nöjd med att satsningarna riktas både till de äldre och till personalen.

-Jag tycker att de här förslagen tar ett väldigt bra grepp över de stora problemen, säger hon.