Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Riksdagsdebatt i uppkörda spår

Arbetslösheten är hög, men inte så hög som Socialdemokraterna hävdar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hur hög är arbetslösheten och vad skall man göra åt den? De två frågorna dominerade som väntat gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Självklart ligger det i regeringens intresse att räkna så lågt som möjligt på arbetslösheten och så högt som möjligt på sysselsättningen. Givetvis gäller det motsatta för oppositionen. Vem som har mest rätt beror på vad man mäter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mikael Damberg, som talade för Socialdemokraterna, tog i av alla krafter:

– I dag står 428 000 utan arbete i Sverige, fler ungdomar går arbetslösa, 7 000 fler än förra året.

Statsminister Fredrik Reinfeldt replikerade med att 200 000 fler är sysselsatta nu är vid maktskiftet 2006. Han konstaterade också att Sverige har högre sysselsättningsgrad och lägre arbetslöshet än flertalet länder i EU:

– Fler unga jobbar i dag jämfört med 2006.

Problemet, för väljarna, är att båda har formellt rätt. Dock är Dambergs siffror mest vilseledande.

Sverige har 428 000 registrerade arbetslösa eller 8,5 procent av arbetskraften. Men den faktiska arbetslösheten är 272 000 personer, eller drygt 5,4 procent. Detta om man räknar bort alla ungdomar som studerar och söker jobb samtidigt, exempelvis sommarjobb.

Att arbetslösheten och sysselsättningen ökar samtidigt beror på att fler människor befinner sig i arbetskraften. En del av förklaringen till detta är att antalet förtidspensionärer minskat från 555 000 vid maktskiftet 2006 till nu 370 000.

Jämför man arbetslösheten inom EU är 8,5 procent en korrekt siffra. Vill man i stället veta hur det ser ut i Sverige är 5,4 procent närmare sanningen. Även det är en hög siffra, för svenska förhållanden, men inget dåligt resultat sett till europeisk skuldkris och långdragen lågkonjunktur.

Debatten om hur arbetslösheten skall minskas gav inget nytt. Reinfeldt påpekade att mycket görs och betonade regeringens vilja att satsa på lärlingsutbildning efter tysk, dansk och österrikisk förebild. Det är bra, men inte nog för en vinnande valrörelse.Damberg lovade Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Men satsningarna på arbetslösa ungdomar finansieras med höjda skatter på ungdomar som arbetar. Och satsningarna på företag betalas med höjda skatter på företag. Risken är uppenbar att Socialdemokraternas politik skapar de problem den avser att lösa.

Småpartierna tog upp sina favoritfrågor och överraskade inte, särskilt inte Jimmie Åkesson (SD). För honom är invandring alla samhällsproblems moder. Dagens ”tavla” stod Miljöpartiets talesperson Åsa Romson för.

I ett replikskifte med statsminister framhöll hon Kina som ett miljöpolitiskt föredöme för Sverige. Fredrik Reinfeldt kunde inte missa ett så vidöppet mål:

– Kina är till 68 procent beroende av kol. Det hyllar Miljöpartiets språkrör.

GP 13/6 -13