Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Riksbyggen: ”Vi ber om ursäkt om någon har åkt fel”

Företagets nya bostadsområde Slottsberget vid Västra Frölunda skapar förvirring på Hisingen. Kan Göteborg verkligen ha två Slottsberg och vem var egentligen först?

Hösten 2019 flyttar de första boende in i nya området Brf Slottsberget 3 i Västra Frölunda. Men att platsen förväxlas med ett äldre Slottsberget på Hisingen har skapat frågor i samband med Riksbyggens visningar i området.

– Vi ber om ursäkt om någon har åkt fel. Just nu har vi visningar av 75 bostadsrätter till försäljning i området och förstår om det kan skapa förvirring bland Göteborgarna. Vi behöver sätta Slottsberget i Västra Frölunda på kartan och för just nu samtal med Google Maps, säger Mikael Ahlén, Marknadsområdeschef på Riksbyggen Göteborg.

Mikael Ahlén, Marknadsområdeschef på Riksbyggen Göteborg

Staden måste ta ansvar

Göteborgs stad skulle kunna uppmuntra förnyelsen som görs i området och satsningen Vision Frölunda genom att lösa namnkonflikten, tycker Mikael.

– De har ett ansvar i frågan. Slottsberget på Hisingen är ju faktiskt gammalt och mossigt, här är det nytt och fräscht. Är det inte dags för en namntävling kring Slottsbergs-området på Hisingen? Någon nämnde Glennskulle som ett förslag, säger han skämtsamt.

Ut med det gamla, in med det nya

Även om Slottsberget på Hisingen har en lång historia, finns starka argument för att staden låter Västra Frölunda bli det ”riktiga Slottsberget”, anser han. 

– Just nu sker en stor förändring i området. Som barn eller vuxen kan man verkligen bo kungligt med härlig natur, nära kommunikationer från Torget och nära till havet. Vi tycker ju förstås att Västra Frölunda är det nya riktiga Slottsberget. Man kan ju tycka det är generöst med två platser med samma namn i staden, men namnkonflikten är olycklig.

Lång historia

Namnet Slottsberget i Västra Frölunda uppstod troligen i mitten av 1700-talet och härrör från en fornborg på berget. Än idag finns lämningar kvar av fästet. 

Slottsberget på Hisingen har fått sitt namn av det slott, Lindholmen, som finns omnämnt på kartor redan på 1200-talet. De sista resterna av slottet försvann någon gång på 1800-talet. Namnet Slottsberget är troligen yngre än slottet.

– Det skulle krävas djupare efterforskningar för att få reda på historiken. Men en lösning skulle kunna vara att döpa om Hisingen-området till ’Äldre Slottsberget’. Vi välkomnar alla initiativ från staden och samhället för att lösa namnfrågan. Under tiden välkomnar vi alla som vill leva som en prins till Slottsberget i Västra Frölunda.

Läs mer om Riksbyggen och Slottsberget här.