Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rick Falkvinge 23/4

Piratpartiets ledare Rick Falkvinge gillar rovfåglar, maltwhisky - och längtar till Björkö.

Vad ska du göra i helgen?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Då får jag besök av en trevlig tjej från Norrland och på lördagen ska jag på whiskyprovning. Utöver teknik och politik så har jag tre stora intressen: Whisky, mat och motorcyklar.

Hur yttrar sig det? Samlar du på whisky?

– Jag har en liten samling, med betoning på liten. Jag gillar att avnjuta malter i små mängder snarare än att dricka hela flaskor.

Och matintresset?

– Det är inget märkvärdigt, jag gillar bara att bjuda hem vänner och laga mat. Man anstränger sig mer när andra ska smaka på det man har lagat.

Motorcyklar då, är det glidare eller sporthojar?

– Jag hade en Hayabusa 99, det var världens snabbaste serietillverkade motorcykel när den kom. Jag sålde den innan jag startade partiet 2006 och sen har jag inte köpt någon ny. Alla tjatar på mig att jag ska vänta till efter valet, men det kommer ju nya val hela tiden.

Så dina partikamrater är rädda att du ska skada dig om du köper en ny hoj?

– Ja.

Hur fort kör du egentligen?

– När det är fri väg så kan man dra på lite. Fortkörning är en svensk nationalsport.

Du är öppet polyamorös, vad betyder det?

– Att jag inte lever i fasta förhållanden och inte känner någon svartsjuka. Det är ett steg tillbaka till frihetsidealen på 60-talet. Koncept som singel och sambo finns inte i min värld.

Har du alltid levt så?

– Förr försökte jag anpassa mig mer, men sedan några år har jag varit öppen med att jag är polyamorös. I dag är det inget jag döljer.

Hur är läget i Piratpartiet, det har talats mycket de senaste veckorna om medlemstapp?

– Vi har vetat hela tiden att tappet skulle komma, det har aldrig funnits en chans att stoppa det. Vi fick 20 000 medlemmar på en vecka för ett år sedan. All statistik pekade på att många av dem inte skulle förnya sitt medlemskap och det blev exakt så. Men organisationen blir starkare. 103 representanter röstade i vårt styrelseval förra årsmötet. I år har 405 röstat och då är det inte klart än.

Hur ska ni hinna få upp farten till riksdagsvalet?

– Efter EU-valet tog det ett halvår att återhämta sig, vi syntes inte alls ett tag. Det var folk som hade offrat sin familj, sitt jobb och sin hälsa för att kampanja. Men nu är vi på gång igen.

Vad är den vanligaste fördomen om Piratpartiet?

– Att vi är snorungar som bara vill ladda ner allt gratis. Men vi är entreprenörer. Partiet består av kreatörer som har skapat sin egen framgång. Anna Troberg som är vice ordförande kommer till exempel från förlagsbranschen.

Har du någon favoritpirat genom historien?

– Dread Pirate Roberts i The Princess Bride (Bleka Dödens Minut på svenska), en kultrulle från slutet på 80-talet. Det är en lågbudgetfilm, men fäktningsscenerna är fantastiska. Den är skoj.

Falkvinge, det låter lite Top Gun-inspirerat?

– Vissa personer är hundmänniskor, andra kattmänniskor. Jag har mera gillat fåglar, stora rovfåglar. Jag ville ha ett namn som var eget och som gav en känsla av självständighet. Till slut fastnade jag för Falkvinge. På Internet är det en självklarhet att man väljer sitt eget namn. Jag tror att det kommer att sippra ut i samhället mer och mer.

Blir du igenkänd på stan?

– Det blir jag, det är ganska kul. Många känner igen mig, men det är bara på fredag- och lördagkvällar som folk kommer fram och pratar.

Är du ute mycket på gator och torg eller sitter du bara och surfar hela dagarna?

– Jag sitter inte och slösurfar. Att vara partiledare motsvarar nog två och en halv heltidstjänst. Det som skiljer mig från andra partiledare är att jag inte är onåbar. Mitt namn är så ovanligt, jag kan göra en sökning och se direkt om någon har skrivit något om mig någonstans. Sen går jag in och svarar. Det är nog många som inte är beredda på det.

Du är ovanligt öppen, på Piratpartiets hemsida står ditt mobilnummer och du svarar direkt. Finns det ingen hotbild?

– Jag har varit med om konstiga samtal, men inget som är så farligt så att jag har tagit det på allvar. Det man vinner på öppenheten är så mycket större.

Piratpartister har lila kläder. Var det den enda färgen som var ledig eller har ni någon djupare tanke med det?

– Det finns många bra efterhandskonstruktioner. Det är en blandning mellan rött och blått så det blir en vågmästarfärg och det är det vi vill representera, det är en modern färg och det är så långt ifrån brunskjortor som man kan komma. Men visst, vi satte oss ett gäng på ett café och diskuterade vilken partifärg vi skulle ha. Lila var den enda som var ledig.

Hur pigga är ni piratpartister på att diskutera klassiska frågor som vård, skola och omsorg?

– Vi har tagit en annorlunda approach. Vi siktar på fem procent i riksdagsvalet och då är det inte rimligt att tro att man ska kunna få igenom alla sina förslag, därför försöker vi inte att ha svar på allt. I mina ögon gör det oss till det enda partiet som är trovärdigt. Sedan kan man få in en informationsperspektivet i många frågor, bland annat vård, skola och omsorg. När det inte finns röstar vi med majoriteten i utbyte mot stöd i våra hjärtefrågor.

Piratpartiets idéer är ganska svårförenliga med upphovsrättslagen? Hur ska musiker, filmare och andra försörja sig om alla får ladda ner deras verk gratis?

– Precis som idag. Sedan Napster grundades 1999 så har intäkterna till kultursektorn varit konstanta. Förlag och skivbolag får kanske mindre pengar, men inte artisterna. Sen finns det alltid enskilda förlorare i ett så stor omställning. Problemet är att skivbolagen vill göra sig till någon slags måttstock av utvecklingen och det är de inte.

Du gick Teknisk Fysik på Chalmers och hoppade av, var du ingen overallsnubbe?

– Jodå, jag bidrog till trivseln, men jag gjorde det istället för att plugga. Det låg inte för mig att studera omöjliga ekvationer. Jag hade mitt företag och det tog över gradvis.

Du var också aktiv i MUF under gymnasiet, sympatiserar du något med det borgerliga blocket i dag?

– Jag gjorde de då, men efter att de klubbade igenom Ipred- och FRA-lagen så kan jag inte det. Om Piratpartiet inte fanns så skulle jag vara en väldigt villrådig väljare.

När hoppar du av Piratpartiet?

– Jag är ju entreprenör, jag har ingen dröm om att sitta på en bänk i riksdagen och diskutera vårdval varje dag. Jag skulle förgås. Jag har sagt att jag kör två riksdagsval. Efter 2018 gör jag något helt annat. Det finns andra som kan ta över.

Har du något smultronsställe i Göteborg?

– Mina föräldrar har en stuga på på Björkö, jag försöker åka dit och vila upp mig varje sommar. Jag är bara en gästarbetare i Stockholm. Men i sommar hinner jag inte vara där länge, det är svårt när det är valår. Sen vill jag springa Göteborgsvarvet. Jag har inte gjort det sedan 2005. jag ska göra ett försök nästa år.

Vad är din bästa tid?

– Jag springer inte snabbt, jag ligger på en timme per mil. Men jag kan springa långt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.