Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Republikanerna som vill till Vita huset

Om ett år är primärvalskampen om att bli Republikanernas presidentkandidat i full gång i USA. Men redan nu börjar det bli trångt i det potentiella startfältet.

Blir det en frispråkig före detta åklagare, en egensinnig ögonkirurg, en näringslivspamp, en guvernör eller en tredje Bush? En efter en meddelar högt uppsatta amerikanska republikaner att de "aktivt undersöker" möjligheterna att kandidera till presidentvalet 2016. Aspiranter från de flesta av partiets falanger är representerade: i samlingen finns grundlagsivrare som vill minska statsapparaten, socialt konservativa för vilka exempelvis abortfrågan är viktig samt ekonomiskt konservativa som vill hålla skatterna låga och bejaka den fria marknaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Det ser ut att bli ett formidabelt startfält, närmast av historiskt kvalitet om man ser till pengarna, igenkänningen, kontaktnäten och erfarenheten", skriver Roland Poirier Martinson, konservativ skribent boende i Texas, i en kommentar till TT.

Han reserverar sig dock för att den ärkekonservativa Tea Party-rörelsen kan tvinga fram en kandidat som inte lockar de viktiga väljarna i den politiska mitten - väljare som enligt Poirier Martinson i nuläget annars lutar åt Republikanerna.

"Partiet har folket på sin sida nu, efter att ha vunnit klara segrar i mellanårsvalet till kongressen och på delstatsnivå", skriver han.

Politisk adel

Först ut med att mer offentligt nosa på presidentnomineringen före jul var delstaten Floridas förre guvernör Jeb Bush. Han brukar beskrivas som en praktiskt sinnad mittenrepublikan som sannolikt kan locka spansktalande så kallade hispanics - den snabbast växande väljargruppen. Detta då hans hustru Columba kommer från Mexiko och han själv talar flytande spanska. Som son och bror till tidigare USA-presidenter är Jeb Bush det närmaste politisk adel man kan komma i USA. Men Poirer Martinson konstaterar att många republikanska gräsrötter anser att han inte är tillräckligt konservativ.

Ett annat hett namn är New Jersey-guvernören och tidigare åklagaren Chris Christie som är känd för att jobba över partigränserna och som just bildat en så kallad politisk aktionskommitté (som kan vara första steget mot en kampanjorganisation). Christie gjorde nyligen ett ifrågasatt uttalande om huruvida barn ska vaccineras, men av allt att döma verkar han ha återhämtat sig från en jätteskandal rörande ett iscensatt trafikkaos vid Washingtonbrons fäste 2013.

-Han är aggressiv och han får saker och ting gjorda, han hanterade orkanen Sandy bra och här skapas jobb. Jag vill att han ställer upp i valet, sade hemmafrun Ann Codarch, när TT för en tid sedan besökte Fort Lee i New Jersey, som drabbades värst av de långa bilköerna.

På däckfirman Fort Lee Tire, ryckte ägaren Tom Argiro på axlarna åt trafikkaoset som spårades till Christies närmaste medarbetare och gav eko i nationella medier i månader.

-Just då hjälpte det honom inte. Men här vet alla vem Chris Christie egentligen är.

Palin igen?

Andra sannolika aspiranter är Wisconsinguvernören Scott Walker, bland annat känd för en kontroversiell lag som begränsar handlingsutrymmet för vissa fackföreningar, och den godmodige förre Arkansasguvernören och radiovärden Mike Huckabee. I spekulationerna förekommer också den Tea Party-stödda Texassenatorn Ted Cruz, neurokirurgen och skribenten Ben Carson, ögonläkaren och Kentuckysenatorn Rand Paul - som driver ett libertarianskt budskap om de friheter som föreskrivs i USA:s grundlag - samt Floridasenatorn Marco Rubio, som har kubanskt påbrå och är en aktiv debattör i invandringsfrågor.

Ett oprövat kort, såtillvida att hon inte har politisk erfarenhet, är Carly Fiorina som varit vd för datajätten Hewlett-Packard. Till många mediers stora glädje har även den förra Alaskaguvernören och vicepresidentkandidaten, den både älskade och hånade Sarah Palin, sagt till Washington Post att hon är "allvarligt intresserad" av att ställa upp i presidentvalet.

Smidig

Vad krävs då för att både bli republikansk kandidat och vinna valet? Republikanerna har i flera år debatterat hur man skapar en mer modern image och når ut till yngre, kvinnor och minoriteter.

I de senaste valrörelserna har kandidaters uttalanden om bland annat abortmotstånd, samkönade äktenskap och invandringsfrågan fått stor uppmärksamhet, trots att relativt få republikaner anser att de hör till de viktigaste frågorna. Mittenväljare som TT talat med prioriterar valfrågor som ekonomi, jobb och säkerhet.

Det Roland Poirier Martinson uppfattar som ett hot mot Republikanerna inför valet är om ekonomin tar fart de närmaste 18 månaderna. En sådan utveckling skulle sannolikt tillskrivas Barack Obama och gynna demokraternas kandidat.