Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rent på Tjörn till badsäsongen

Tjörns kommun hade på onsdagen 100 personer i arbete med saneringsarbete efter oljeutsläppet.

Den turistberoende skärgårdskommunen försäkrar att oljan kommer att rensas bort till sommaren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det ska inte vara ett problem för badsäsongen, säger informationschef Eva-Karin Olsson.

Tjörn lever högt på turismen. Under sommarmånaderna har kommunen omkring 50 000 övernattningar på hotell och i gästhamnar. Invånarantalet på 15 000 mer än fördubblas på sommaren på grund av sommargästerna. Turistattraktioner som exempelvis Pilane skulpturpark drar över 50 000 besökare varje år.

Men turisterna behöver inte oroa sig för oljeindränkta badlakan i efterdyningarna av oljekatastrofen.

– I dag är det över 100 personer från kommunen och frivilliga organisationer som jobbar med att sanera det akuta. Senare börjar det långsiktiga saneringsarbetet på land. Det kommer att ta flera månader, men det ska vara fint och rent till turistsäsongen nästa år, säger Eva-Karin Olsson.

Räddningstjänsten på Tjörn är högst ansvariga för saneringen på land. För turismens del kan Tjörn dock glädjas över att oljespillet inte drabbat några allmänna eller särskilt populära badplatser. De drabbade områdena är Härön, Koön, Skaboholmen, Kaurö och Grönskären.

– De stora oljeansamlingarna ska pumpas upp och skrubbas bort. Just nu tittar vi på hur man ska göra det på miljövänligast sätt, säger Eva-Karin Olsson.

På Härön är turismen främst viktig för de boende i och med att den håller den viktiga färjan vid liv. Laila Mattiasson i Häröns intresseförening minns med avsmak det senaste stora utsläppet 1987, då tjärfläckar på fötter och kläder fortfarande dök upp år efter katastrofen.

– Jag vet inte om det kommer att påverka turismen. De turister vi har är riktiga naturmänniskor, botaniker, fågelskådare och vandrare. De är väldigt medvetna om den här saken, men de kanske kommer ändå för att se hur det blivit, frågar sig Laila Mattiasson.

Kustbevakningen hade i går kväll pumpat upp 290 kubikmeter vattenblandad olja. Det är oklart hur mycket som finns kvar. Länsar sätts upp i vikarna för att undvika att oljan sprids till land. Medlet Granulat, som klumpar ihop oljan till en gummiliknande substans, läggs i vattnet varpå strandbekämparbåtar med grävskopor ombord tömmer över oljan på ett större fartyg. Granulat har ingen negativ miljöpåverkan, enligt Kustbevakningen.

Hittills har en landsträcka på två kilometer drabbats. Dock verkar naturskyddsområdet Stigfjorden klara sig undan oljan.

– Vi hade farhågor om Stigfjorden. Vi skulle stänga av det området, men behövde det aldrig. Men mycket beror på vädret, säger Mattias Heneborn, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.