Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

För Alicia Grev på Nolängens förskola är det självklart att tvätta händerna efter uteleken.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Renare händer gjorde förskolor mycket friskare

Tvätta händerna, ta hjälp av föräldrarna, utbilda personalen. Och tvätta händerna igen. Ungefär så gick det till när Ales förskolor minskade sjukfrånvaron bland barnen med 20 procent.

Redan vid ingången till Nolängens förskolas tillfälliga lokaler i Nödinge syns det att hygien är högprioriterat. På en röd lapp uppmanas alla mammor och pappor att följa med barnen in på toaletten och tvätta händerna vid lämning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag tycker det är otroligt bra att de verkligen lyckats hålla i det här arbetet, säger Marianne Bengtsson, sjuksköterska på Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet och en av dem som coachat chefer och personal i Ale de senaste åren.

Hon blev mycket nöjd när sammanställningen över vinterns och vårens sjukfrånvaro blev klar. Den visar att under sjukfrånvaron mellan januari och april bland förskolebarnen var 8,9 procent, vilket är en minskning med drygt en femtedel jämfört med samma period både 2012 och 2013.

– Nu har Ale faktiskt sjunkit ner under Göteborg och så har det aldrig varit tidigare, säger Marianne Bengtsson.

Hon konstaterar att sjukfrånvaron bland förskolebarn är ett område som är ganska lite utrett. I Göteborgsområdet är det bara i Göteborg och Ale som frånvaron registreras på ett systematiskt sätt. Därför är det svårt att vara helt säker på vilka åtgärder som är effektiva och vilka som inte är det.

– Men det är klart att jag vill tro att det här arbetet har väldigt stor betydelse. Det man har gjort i Ale är att förskolecheferna visat väldigt tydligt att de här frågorna är viktiga och ska prioriteras. Det betyder väldigt mycket, säger Marianne Bengtsson.

På Nolängens förskola i Nödinge har barnen just kommit in från utelek och bildar prydliga köer vid de två toaletterna. Alla händer ska tvättas – noga. Förskolechefen Mikaela Brun är en av två förskolechefer i Ale som driver på lite extra när det gäller just hygienen bland kommunens minsta.

– Det är klart att det kan vara de i personalen som upplever att det kan bli ytterligare en arbetsuppgift. Men det var nog mest i början. Om barnen är friskare så får vi friskare pedagoger och det är en fördel för alla, säger Mikaela Brun.

Fakta: Tre tips

Marianne Bengtsson, sjuksköterska på smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen, tycker att föräldrarna spelar en mycket viktig roll för att få ner sjukfrånvaron på förskolorna. Här är hennes tre råd:

• Lämna aldrig ett sjukt barn på förskolan. Respektera de tidsgränser som personalen sätter upp för när det är okej att lämna barnet efter sjukdom.

• Om ett barn är magsjukt hemma, låt inte friska syskon gå till förskolan.

• Tänk på att tvätta händer ofta – och på rätt sätt. Femton sekunder är en bra tidsregel, då hinner man med både tummar, händernas framsidor och utrymmet mellan fingrarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.