Relationer i stället för mord på semestern

ANNONS

Den italienska pseudonym-författaren Elena Ferrantetog både läsare och kritiker världen över med storm när boken Min fantastiska väninna gavs ut 2015. Svenskarna var inte sena att stämma in i hyllningskören när boken kom på svenska i våras.

Min fantastiska väninna får gunga med oss i hängmattorna även i sommar. På biblioteken i Göteborg är det både den mest reserverade och den mest lästa boken. På Svensk Bokhandels lista över mest sålda skönlitterära böcker kniper den en andra plats efter Tre minuter av Roslund & Hellström. Sofia Olausson är bibliotekarie på Göteborgs Stadsbibliotek och hon säger att det vanligtvis är deckarläsning som fångar oss på sommaren, men att detta år är lite annorlunda.

ANNONS

- Det har pratats en hel del om skönlitterära titlar under året. Min fantastiska väninna har ju fått väldigt mycket uppmärksamhet. Men även Ebba Witt-Brattström och Martina Haag finns med på topp fem.

Det är alltså relationer som står i fokus när vi lånar böcker i sommar, inte mysterier och mordgåtor. Bara tre deckare får plats på bibliotekens topp tio-lista över mest lästa böcker i Göteborg.

- Visst spelar det roll att många skönlitterära titlar har blivit väldigt omtalade, men jag tror också att många egentligen tycker att skönlitterära romaner passar väldigt bra att koppla av med på semestern, säger Sofia Olausson.

De böcker vi läser allra minst av på sommaren är inte så förvånande kurslitteratur. Det syns också i bibliotekens lånelistor. Även de faktiska besöken går ner ganska markant på Göteborgs bibliotek under sommaren, vilket Sofia tror beror på att många åker bort.

- Det är fler som lånar mycket på en gång i stället under sommaren, och jag tror att våra e-boksutlån i stället går upp, säger hon.

E-bok kan också vara att överväga för den som är sugen på att läsa Min fantastiska väninna, Århundradets kärlekskrig eller Det är något som inte stämmer på semestern. De är alla några av de mest reserverade titlarna på biblioteken i Göteborg i sommar. Alla tre finns dock att läsa som e-bok via biblioteken, men Elena Ferrantegår än så länge bara att läsa virtuellt på engelska. Vill man ha en faktisk bok i handen är det bara att ställa sig i kö.

ANNONS

Fakta: Sommarens mest lästa på Göteborgs bibliotek

1. Min fantastiska väninna (bok 1),Elena Ferrante

2. Århundradets kärlekskrig, Ebba Witt-Brattström

3. Det är något som inte stämmer, Martina Haag

4. Sjuka själar, Kristina Ohlsson

5. Älskade terrorist: 16 år med militanta islamister, A. Sunberg & J. Huor

6. Den sista grisen, Horace Engdahl

7. Kärlek sökes, Carin Hjulström

8. Halta hönans hotell, Viveca Lärn

9. Rädslans fångar, Anna Jansson

10. Utmarker, Arne Dahl

ANNONS