Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rekordtider för bemanningsföretag

Bemanningsföretagen i Sverige har aldrig tidigare dragit in så mycket pengar som nu. Och tillväxten fortsätter.

– Jag tror att vi kommer att ha en nivå som är i paritet med Europa, som ligger någonstans kring 2–3 procent (av de anställda). Vi ligger på strax över 1 procent i dag, säger Lars Kry, vd för Proffice.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Börsnoterade Proffice är ett av de bolag inom personaluthyrning som fått se tillväxten i omsättningen öka gradvis under de första nio månaderna 2010 – för att sedan dra i väg ordentligt under sista kvartalet.

Även under inledningen av 2011 har efterfrågan på hyrpersonal varit mycket stark.

– Vi känner att det är samma tryck på marknaden som under slutet av 2010. Så om konjunkturen håller i sig så ser det självklart bra ut, säger Kry.

Putsat rekord väntas

Henrik Bäckström, förbundsdirektör på branschorganisationen Bemanningsföretagen, bekräftar bilden. Under fjärde kvartalet 2010 översteg omsättningen för de 35 största bolagen i branschen för första gången fem miljarder kronor. Men det rekordet väntas bli putsat redan under första kvartalet 2011:

– När jag har hört mig för bland de stora bolagen så säger de att tillväxten högst troligt blir större än vad den var fjärde kvartalet 2010, säger Bäckström.

TT: Så det blir nytt rekord igen?

– Ja, det blir det säkert.

Offentlig sektor ökar

Att tillväxten är så hög just nu, en bra bit in i konjunkturuppgången, beror mycket på att tjänstesektorn står för mer än två tredjedelar av omsättningen inom personaluthyrning. Och tjänsteföretag ligger överlag senare i konjunkturcykeln än industriföretag.

Men bemanningsföretagen surfar också på en ständigt pågående strukturell förändring. Allt fler bolag, i allt fler branscher, väljer att hyra in personal i stället för att anställa – en utveckling som drivits på av de senaste ekonomiska kriserna.

De nya kunderna finns även utanför den privata sektorn.

– Offentlig sektor har kommit i gång på allvar. Uthyrning och rekryterings- och omställningstjänster till offentlig sektor utgör nu över tio procent av branschens omsättning, från att tidigare ha varit en väldigt liten del, säger Henrik Bäckström.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.