Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rekordstor issmältning på Grönland

Grönlands glaciärisar smälte bort med rekordfart förra året. Den ovanligt varma våren och sommaren förlängde smältsäsongen med hela 50 dagar jämfört med genomsnittet under de senaste 30 åren, enligt en ny studie.

2010 tangerade 2005 som det varmaste året sedan mätningarna startade 1880. I Arktis är uppvärmningen betydligt större än genomsnittet globalt och isavsmältningen på Grönland har accelererat det senaste decenniet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu visar en studie publicerad i Environmental Research Letters att avsmältningen från grönlandsisens ytskikt slog rekord förra året. Den ovanligt varma våren drog i gång issmältningen redan i april och tillsammans med den mycket varma sommaren och hösten blev smältsäsongen 50 dagar längre än snittet under perioden 1979–2009.

Flera rekord

Dessutom var förlusten av glaciäris rekordstor och antalet dagar då glaciärisen låg bar och sårbar för solstrålningen var ovanligt många på grund av snöfattig säsong. Störst var issmältningen på västra och södra Grönland.

I huvudstaden Nuuk på öns sydvästkust var 2010 det varmaste sedan mätningarna startade där 1873. Även det sydgrönländska samhället Narsarssuaaq och staden Aasiat på västra Grönland slog en rad värmerekord i fjol.

Den exceptionella värmen gjorde att snötäcket smälte bort eller "åldrades" så att solen inte reflekterades lika effektivt. Isen absorberade mer värme, issmältningen ökade och fortsatte långt in på hösten.

Tydlig trend

– Förra året var rekordvarmt så ur det perspektivet är detta ett väntat resultat. Ett enskilt år betyder ingenting utan det är när frekvensen av sådana här extra år ökar som vi ser en trend mot ökad avsmältning, säger Per Holmlund, glaciärforskare vid Stockholms universitet.

Enligt Holmlund är trenden väldigt tydlig under hela 2000-talet. Som exempel nämner han att hastigheten i avsmältningen från den grönländska Jakobshavnsglaciären fördubblats under 2000-talet.

Glaciär- och klimatforskare arbetar för högtryck på Grönland och deras resultat kommer enligt Per Holmlund att dominera nästa rapport från FN:s klimatpanel IPCC 2013.

I den förra klimatrapporten 2007 räknade IPCC med att smältande glaciärer kan höja havsytan med 60 centimeter inom ett sekel. De senaste forskarrönen pekar mot en höjning med 90–180 centimeter till 2100. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.