Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rekordsäsong i Allsvenskan

Den svenska fotbollssäsongen blir rekordlång. Åtta månader.

I går släppte Svenska fotbollförbundet det preliminära spelprogrammet för allsvenskan. Vårsäsongen börjar den 14 mars och exakt åtta månader – 14 november – senare avslutas spelåret med cupfinalen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Höstsäsongen blir lång och med de tre landslagsuppehållen under våren blir det tätare med matcher, ungefär var fjärde dag. Skälet är VM. Även om inte Sverige deltar så måste allsvenskan följa resten av världen. Det finns ju faktiskt en möjlighet att några spelare trots allt ska till Sydafrika, exempelvis Blåvitts Kim Christensen (Danmark) och AIK:s Miran Burgic (Slovenien).

Det innebär ett uppehåll mellan vecka 20 och vecka 29.

Så här kommer det att vara vartannat år, EM eller VM. Det talar för det många vill, byta vår-höst mot höst-vår-säsong.

Exempelvis börjar den danska ligan sin vårsäsong bara en vecka tidigare än allsvenskan.

Helt spelfritt blir det nu inte under det två månader långa allsvenska uppehållet. Cupspel är inlagt ett par datum i juli och kvalen till de europeiska cuperna samma månad.

Kalmar inleder sitt försök att ta sig till Europaligan den 8 juli, Elfsborg veckan efter och IFK Göteborg den 29 juli. AIK:s kval till Champions League börjar 13 eller 14 juli.

Intressant att notera är att vårens högriskmatcher mot Stockholmslagen är placerade på vardagar. Gais-AIK måndag 29 mars, Blåvitt-Djurgården spelas den 6 april och Blåvitt-AIK torsdag 10 maj.

Stockholmsderbyt är planerat till söndag 2 maj men redan klockan 12.30, eller möjligen 14.30. Tidiga matcher på helgerna har tidigare fungerat som fylledämpare.

Häckens Gothia-cup match blir mot Helsingborg. "Helt okej", tycker sportchef Sonny Karlsson.

Han har inte så många synpunkter på det preliminära schemat. Möjligen är det bättre att börja borta. Nu inleder Häcken hemma på Rambergsvallen mot Djurgården. Frågan är om planen klarar det.

Annars tycks det som om planerarna tänkt på det där med plan. Både Gefle och Örebro, med konstgräs, börjar hemma.

Tre lokalderbyn spelas som följer:

22 mars: IFK Göteborg-Häcken

28 april: Häcken-Gais

9 maj: Gais-IFK Göteborg

Enligt vad GP erfar kommer IFK Göteborg och Gais ha gemensam prissättning för nästa års allsvenska dubbelmöte. Samtidigt sänker Gais snittpriset på årskorten med 20 procent.

Spelprogrammet spikas 10 december.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.