Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rekordmånga NHL-spelare i VM

Aldrig förr har så många svenska spelare tagit flyget över Atlanten till ett ishockey-VM. Tre Kronor har 14 NHL-spelare i hemmaturneringen. Ännu så länge.

– Kontakten med landslaget har blivit bättre. Det ligger definitivt till grund för att så många vill komma, säger backklippan Niklas Kronwall, 31.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Redan när Pär Mårts tillträdde som förbundskapten för knappt två år sedan var hans största fokus att förbättra kontakten med NHL-spelarna.

Mårts och lagledaren Johan Garpenlöv har utökat antalet resor till Nordamerika varje vinter och ser också till att hålla en mer vardaglig dialog via mejl.

Resultatet visar sig nu.

Aldrig tidigare har en svensk VM-trupp innehållit så många NHL-spelare. Och ännu finns platser att fylla.

I VM-turneringarna 2003 och 2004 fanns 13 NHL-spelare med. Senast på hemmaplan, i Göteborg 2002, deltog nio spelare från Nordamerika.

– Bara att kontakten via mejl finns gör att man känner sig mer involverad i landslaget. Mer behövd. Så att det inte bara blir så att man får ett telefonsamtal efter sista matchen, säger Kronwall.

Jämför man Sveriges NHL-besättning med fjolårets guldnation Finland, som också har hemmaplan i detta delade VM, handlar det om utklassning. Finland har bara fyra NHL-spelare ännu så länge. Stjärnveteraner som Teemu Selänne och Saku Koivu tackade nej.

Daniel Alfredsson, 39, tvekade dock inte när han fick frågan och blir Tre Kronors lagkapten.

Detroit-trion Kronwall, Henrik Zetterberg och Johan Franzén är några av de andra förgrundsfigurerna som gjort Tre Kronor till något av ett "Dream Team". Alla tre var med vid senaste VM-guldet 2006.

Niklas Kronwall tackade till att börja med nej, men ändrade sig sedan.

– Jag ville hela tiden åka, men hade lite annat som jag behövde få gjort där borta. Det löste sig snabbt och jag är jätteglad att Pelle och "Garpen" gav mig en andra chans, säger Detroitbacken, som också får spela ihop med brorsan Staffan för första gången på många år.

"Har alla förutsättningar"

TT: Hur ser du på chanserna att ta guld igen?

– Det är mycket som ska klaffa, men vi har alla förutsättningar. Det gäller att ha lite tur, bra målvaktsspel och att vi får hålla oss skadefria, säger Kronwall, som gör sin fjärde VM-turnering med Tre Kronor.

Vid debuten 2003 var han själv elitseriespelare och minns hur han såg upp till NHL-spelarna.

– Det var många med från NHL och man lärde sig oerhört mycket bara genom att vara med på träningarna och se hur de agerade på och utanför isen, minns han.

Nu är Niklas Kronwall en av dem att se upp till. Och som gjort att guldsnacket är i gång.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.