Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Rekordmånga fickstölder i Centrum och Majorna

Anmälningarna om fickstölder ökar kraftigt i Centrum och Majorna-Linné. Polisen misstänker att den uppgående trenden är gärningsmän som har detta som sysselsättning. – Det är en skrämmande utveckling, säger Hans Gren, kommunpolis.

Fler och fler anmäler att de har blivit av med sina ägodelar. I januari fick polisen in drygt hundra anmälningar om fickstölder i Majorna-Linné, vilket är nästan en dubblering från samma månad i fjol. Det är också fler anmälningar än någon annan månad sedan januari 2006. Och trenden har ökat kraftigt de senaste två åren – både i Majorna-Linné och i Centrum. Hans Gren, kommunpolis och ansvarig för brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder i Majorna-Linné, förklarar att den här typen av brott ökar mest av alla brott.

– Det är ju jättetråkigt. Det är förmodligen en hel del kriminella som på detta sätt tjänar pengar, säger han.

"Dansande ficktjuvar"

Gärningsmännens taktik är olika. Ett gammalt trick är de så kallade dansande ficktjuvarna, som omringar offret och dansar eller tricksar.

– De omringar offret och är väldigt närgångna, sedan försvinner plånboken eller mobilen. Det kan hända när som helst, men mest nattetid. För en som är skicklig är det lätt att stjäla, säger Hans Gren

På krogen handlar det oftast om att offret lägger ifrån sig sin väska eller sin jacka, och i köer kommer gärningsmannen nära intill. Uppgången av brotten kan också bero på att utländska ligor är på stöldturné.

Hans Gren förklarar att fickstölderna sker på platser där det är som mest folk och i stora folksamlingar. Där det finns krogar, där fler event hålls och ”där det händer”. Men han betonar att bland anmälda fickstölder finns också folk som själva har tappat sina ägodelar.

Ökar närvaron

För att förebygga den här typen av brott satsar polisen på att vara mer synliga. Sedan årsskiftet har de ökat sin närvaro i Nordstan, Brunnsparken, på Avenyn och vid Järntorget.

– Men det är inte alldeles lätt. Vi är inte inne på krogar och är med när det händer. Vi kan inte se vilka gärningsmännen är, säger han.

Svårt ta fast de skyldiga

Han förklarar också att det är svårutredda brott eftersom offret oftast inte hinner upptäcka brottet förrän efter att det skett. Det är sällan som anmälda fickstölder går vidare till utredning.

Hans Grens råd till alla är att hålla sina väskor och jackfickor stängda, att undvika att ha mobiltelefon eller plånboken i bakfickan, att inte hänga ifrån sig sin jacka på krogen, och vara uppmärksam när man står i kö.

– Man måste vara aktsam själv. Det gäller att hålla i sina saker, säger han.