Rekordkyla i södra Sverige

ANNONS
|

December blev den kallaste decembermånaden på över 100 år i södra Sverige. Men nu släpper kylan och i stället ökar risken för takras.

Vintern slog nya rekord i december förra året. Månaden var den kallaste på över 100 år i hela Götaland och lokalt även i södra Svealand. Dygnsmedeltemperaturen låg i allmänhet 5-7 grader under det normala, uppger SMHI.

Underskotten var inte lika stora i norra Norrland, i allmänhet 1-4 grader under det normala.

Men nu är Kung Bore på väg att släppa sitt grepp den närmaste veckan, åtminstone i södra Sverige.

-De närmaste dagarna svajar temperaturerna något. Till helgen, lördag och söndag, blir det däremot plusgrader ända upp till Mälardalen och i höjd med Värmland, säger meteorolog Sten Laurin vid SMHI till TT.

Det blir fortsatt kallt i Norrland men där blir temperaturerna mer normala för årstiden.

ANNONS

Sten Laurin vågar inte säga om det mildare vädret kommit för att stanna eller om det bara är tillfälligt.

-Det står och väger. Det ser i början av nästa vecka ut att bli normala vintertemperaturer på några minusgrader i södra Sverige, 5-10 grader i Svealand och ännu lite kallare i Norrland, säger han.

Flera nederbördsområden passerar södra Sverige de närmaste dagarna och rör sig norrut. Det första har redan kommit in över Götaland och väntas senare på tisdagen ge upp till en decimeter nysnö i östra Svealand.

Med mildare väder ökar risken för halka och snöras från taken.

-Det första som sker är att det bildas istappar och snön rasar från hustaken. Det är dags att se vilket snörasskydd som finns på taket, säger Anders Sjelvgren,enhetschef vid Boverket.

Enligt Sjelvgren orsakar temperaturförändringarna i sig inte brutna tak utan det beror oftast på andra orsaker. Taket kan ha byggts felaktigt eller konstruerats fel.

-Mängden fukt i snön vid blidväder är så liten att man kan bortse från den. Det som händer vid plusgrader är att snön blir mer kompakt men den blir inte tyngre.

Den snömängd som föll förra vintern överskred aldrig de dimensioneringar för snötyngd på tak som Boverket tagit fram.

Risken för takras anses störst bland villaägare som byggt egna förråd och uteplatser.

-Uteplatser med tak är ofta inte dimensionerade för stora snömängder. Det är vanligt att snö från hustaket rasar ned på uteplatsens tak, säger Anders Sjelvgren.

Fastighetsägarna är förberedda.

-Våra medlemmar är beredda att ta sitt ansvar och har en hög beredskap för att skotta av taken. Många har redan gjort det en gång. Nu är det sådant läge att risken för ras från taken ökar, säger Per Forsling vid Fastighetsägarna i Stockholm.

Han berättar att organisationen startat en helt ny webbtjänst tillsammans med SMHI där medlemmarna ges färska och detaljerade prognoser om risken för snöras.

Genom att ange område och takkonstruktion för en viss byggnad kan risken för snöras graderas som låg, måttlig eller hög.

-Vi hoppas mycket på webbtjänsten. Den ger tidigt indikation på behovet av att skotta taken. Prognosen visade i måndags kväll att risken ökat för ras i Stockholmsområdet på torsdag och fredag, säger Per Forsling.

En svävare flyttas tillfälligt från Luleå till Strömstad för att förstärka beredskapen till sjöss på västkusten, skriver Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet i ett pressmeddelande.

Orsaken är isläget med tidiga och ofta svaga isar, en miljö där vanliga räddningsbåtar har svårt att ta sig fram.

ANNONS

Västkusten saknar fast baserade svävare.

ANNONS